7 manieren voor koffie bij het kampvuur!

Nederland staat wereldwijd in de top 5 qua koffie gebruik per persoon. Per jaar drinken we gemiddeld 150 liter koffie per persoon (cijfers uit 2023). Tijdens het kamperen, een trektocht, of een kampvuur mag koffie dus eigenlijk nooit ontbreken!Maar, hoe kan je de lekkerste koffie zetten als je geen elektriciteit tot je beschikking hebt? 

Gelukkig zijn daar heel wat manieren voor: van niemands favoriet, oploskoffie, tot de percolator waar een heerlijk rijke en volle koffie uit voort komt.

Overgieten of opschenken

Hiervoor heb je een papieren koffiefilter, een handmatige dripper zoals een V60 of Melitta en fijn gemalen koffie nodig. Pour-over koffie zet je door het filter met koffie bovenop je kopje te zetten. Giet daarna langzaam het hete water over de koffie. Deze manier is licht van gewicht met een schone koffie smaak. Het filter moet je natuurlijk achteraf wel in de prullenbak gooien.

Koffiezakjes

Thee zetten doen we al jaren door middel van een theezakje. Koffiezakjes zijn een stuk nieuwer en zijn tegenwoordig een serieuze kandidaat voor lekkere koffie. De prijs is soms nog aan de hoge kant. Als je een grote koffiedrinker bent, kan dat een nadeel zijn. Het werkt eenvoudig, hetzelfde als bij een kop thee. Hang de zakjes in een kop of kan en voeg hierbij heet water. Laat het even intrekken en je hebt koffie in een handomdraai, zonder extra apparaten.

Cowboy koffie

Deze no-nonsense methode werd gebruikt, zoals de naam al doet vermoeden, door cowboys. Cowboy koffie maak je met koffie, water en een pan of ketel. Giet het water en koffie in de pan en breng het aan de kook. Eenmaal aan de kook haal je de pan van het vuur en laat je de koffie bezinken. Daarna kun je het voorzichtig in een mok inschenken. De smaak is sterk en aards.

Percolator

Ook deze methode is al behoorlijk oud maar daardoor is de smaak niet minder lekker. In tegenstelling zelfs, percolator koffie heeft een volle en rijke smaak. In de percolator zit een ingebouwd koffie filter. In een percolator gebruik je grof gemalen koffie. Stop water in de percolator, en de koffie in het filter. Door de verhitting stijgt het water in de stijgbuis waarna het over de koffie wordt verspreid. Een kopje koffie zetten duurt ongeveer 10-15 minuten. Wil je meer weten dan lees je daar alles over in het artikel “Koffiezetten met een percolator”.

Je hebt verschillende percolators. De moka pot is ideaal voor een espresso. Je gebruikt daarbij fijn gemalen koffie en het water gaat maar eenmalig door de koffie.

French press

Net als bij de cowboymethode gaat koffie en water in dezelfde kan. De French Press is een compacte koffiekan met een ingebouwd filter. Je giet water en koffie in de ketel en na enige tijd intrekken druk je het filter naar beneden. Zo heb je koffie zonder prut. Je gebruikt hiervoor grof gemalen koffie. Ook deze koffie heeft een volle en rijke smaak. Een French Press kun je niet op een fornuis zetten dus het water kook je apart.

AeroPress

Pas in 2005 is dit apparaat uitgevonden door Alan Adler. De AeroPress combineert de elementen van espresso, French press en pour-over koffiezetten. Vooral de snelheid maakt deze manier van koffie zetten ideaal. Je hebt een filter en zeer fijn gemalen koffie nodig. Je plaatst de pers op een kopje. Je voegt het hete water, de koffie en de pers toe en dan druk je met de pers de koffie in het kopje. Het koffiezetten gaat snel en het apparaat weegt bijna niets. Het papieren filter moet je zo nu en dan wel vervangen.

Oploskoffie

Oploskoffie is makkelijk en bijna kant en klaar. Giet heet water in een glas en voeg daar oploskoffie aan toe (of andersom). Even roeren en klaar. De authentieke koffie smaak is niet echt aanwezig. Ondanks dat je hier prima koffie mee kan zetten haalt het wel alle plezier van het zetten weg.