Brood op een stok

Tijdelijke boodschap

Terug naar Blogs

Brood op een stok

Brood op een stok

 

Bread-on-a-stick is een klassieker die wij op al onze reizen en cursussen bereiden.

 

Niet alleen is het erg makkelijk te maken maar je hebt geen enkel kookgereedschap nodig dan je handen en een stok.

 

Nog een pluspunt van deze methode is dat je vrijwel heel snel klaar bent. In tegenstelling van echt brood bakken in een billycan of Dutch Oven, is de baktijd aanzienlijk korter. Hier geldt natuurlijk hoe dunner op je stok hoe eerder klaar! Je kunt tevens erg varieren in vullingen: kaas, kaas en spek, vis, ham, kaneel en suiker, brandnetel, enz. Mogelijkheden zijn legio.

 

Je kunt gist, zout en olie aan het deeg toevoegen. Dat maakt het brood natuurlijk extra lekker en luchtig maar als je dat niet op voorhanden hebt kan het ook met water en bloem.

 

Recept brood op een stok

 

  • Voorbereiding 15 min
  • Kooktijd 40 min
  • Totale tijd 55 min
  • Gerecht: Lunch, Ontbijt
  • Hoeveelheid: 4 personen
  • Calorieën: 264 kcal

 

Ingrediënten

  • 1 cup water (250 ml)
  • 4 cup bloem biologisch (500 gr)
  • zout niet nodig maar wel lekker als het voorhanden is
  • 1 tl gist (optie)

 

Werkwijze

  1. Kneed alle ingrediënten door elkaar. Afhankelijk van welke vulling je gaat gebruiken is het aan jou om te bepalen of je deze nu al door het deeg gaat verwerken of later (zie voorbeeld hieronder). Uit onze eigen ervaring en uit ervaring van deelnemers, is gebleken dat wanneer je de vulling er later los in doet de smaak beter tot zijn recht komt.
  2. Laat het geheel afgedekt rusten vlakbij een warmtebron (kamertemparatuur). Als het zonnetje goed schijnt is dat al goed genoeg!
  3. De tijd is afhankelijk van de haast die je hebt. Je kunt ook het deeg al op het stok vastmaken en dan op redelijke afstand van het vuur plaatsen. Dan rijst het ook, of je nu gist of geen gist gebruikt.
  4. In dit voorbeeld gebruiken we een kaasvulling.
  5. Druk het deeg plat zodat je een mooie lap hebt. Plaats de kaas over de hele lengte in het midden en vouw de lap weer dicht. Knijp het deeg heel goed dicht zoals in het voorbeeld te zien is.
  6. Maak van het deeg een lange worst. Hoe dunner/langer hoe eerder klaar.
  7. Zoek een mooie dunne stok minimaal 1,5 meter lang. Maak aan het dikke uiteinde een haringpunt (zie hier voor uitleg). Het andere uiteinden maak je schoon en haal je evt. schors af, hier komt je brood op.
  8. Draai nu je brood op de stok. Let op twee dingen! Zorg ervoor dat er ruimte tussen komt. Dit zorgt ervoor dat het brood overal meer warmte kan krijgen en omdat het nog gaat rijzen wordt die ruimte vanzelf weer opgevuld. Ten tweede, druk het einde van het brood heel goed aan elkaar vast. Je moet dus heel hard knijpen zodat het brood niet loslaat.
  9. Plaats nu het brood dichtbij het vuur. De warmte die je nodig hebt is op deze manier te bepalen: als je eigen hand tussen brood en vuur niet langer dan 3 seconden kunt houden dan weet je dat het warm genoeg is. Draai het brood pas één kwartslag als het mooi bruin is geworden. Het zou niet langer dan vier keer 10 minuten moeten duren.

 

Notities

  • Evt. vulling naar keuzen. Hierboven een voorbeeld met kaas

 

Hier kun je toch erg veel van genieten? Eet smakelijk!

 


 

Siegurd van LeusenSiegurd van Leusen facebook 

Eigenaar van Siegurd.nl

 

Siegurd van Leusen is de oprichter van SIEGURD.nl en buitensporter in hart en nieren. Eenvoudige dingen als koken op houtvuur of kolen, zelf je eigen eten telen of uit de natuur halen, zijn voor Siegurd de normaalste zaak van de wereld.

 


 

Terug naar Blogs