Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

De Hongaarse kookpot – traditioneel buiten koken

Posted by Harriët 08-09-2019 1 Comment(s) Bogrács Recepten,

 

goulash uit een bogracs

 

Goulash koken in een bogrács kookpot boven het vuur – dat geeft echt een oergevoel. En het eindresultaat is ronduit smakelijk. Daarom laten we je graag kennis maken met een oude Hongaarse traditie.

 

Goulash is een typisch Hongaars gerecht met een lange geschiedenis: het stamt uit de vroege middeleeuwen en verspreidde zich in de loop der eeuwen door heel Centraal Europa. Naar het schijnt zijn het herders die dit voedzame maal hebben uitgevonden. Zij weidden hun dieren weken tot maanden op de poesta’s, onderweg naar grote veemarkten ver van huis. Ze bivakkeerden vaak ver van de bewoonde wereld en waren dus helemaal op zichzelf aangewezen. Na een hele dag lopen in de buitenlucht was het zaak dat ze een stevige maaltijd nuttigden, maar tegelijkertijd moesten de herders het doen met wat er voorhanden was. Vlees vooral, in de vorm van hun eigen vee. Bovendien konden ze niet al teveel bagage meesjouwen. Zo ontstond een karakteristiek gerecht dat in één grote pan kon worden bereid op een simpel houtvuur: goulash, ook wel gulash genoemd. Vullend, eenvoudig en smakelijk.

 

Poesta Hongarije

 

Goulash stoofpot en goulash soep

 

Je hebt vast wel eens goulash gegeten. Maar dan waarschijnlijk een moderne versie van het oude recept. Het gerecht is in de loop der eeuwen sterk veranderd; zo werden er oorspronkelijk geen paprika’s en tomaten aan de goulash toegevoegd, om de simpele reden dat deze groenten nog niet waren ingevoerd in Centraal Europa. Hetzelfde geldt voor paprikapoeder, dat pas in de 16e eeuw zijn intrede in Europa deed. Anno nu is Hongarije trouwens een heel belangrijke producent van dit geurige, dieprode kruid.

 

Er zijn tegenwoordig twee versies van het goulash gerecht: je kunt goulash soep maken of goulash stoofpot. Allebei even lekker, dus dat wordt straks lastig kiezen. Op internet vind je in elk geval tal van recepten. Het basisrecept gaat uit van rundvlees, varkensvlees of lamsvlees en verder kun je er paprika’s, uien, wortels en selderij aan toevoegen. En natuurlijk kruiden: allereerst veel paprikapoeder en verder bijvoorbeeld chilipeper om het gestoofde vlees pittiger te maken.

 

Goulash uit een bogrács

 

En waar kun je nou beter goulash in maken dan in een echte Hongaarse bogrács pan: een fors formaat pan met hengsel, die wel wat weg heeft van een heksenketel. Je hangt hem aan een driepoot boven een vuur en zo kun je de heerlijkste goulash bereiden. En natuurlijk ook allerlei andere stoofpotten en soepen. Heb je een bogrács pot en een degelijke driepoot, dan kun je overal in de buitenlucht koken: op je kampeerstek, je picknickplek, op de poesta of in je eigen achtertuin.

 

Onze bogrács kookpotten zijn er in emaille en gietijzer. We hebben ze in alle soorten en maten. Wil je de halve camping uitnodigen of al je vrienden in de tuin, dan hebben we 30- en zelfs 50-liter pannen. Maar je kunt ook kiezen voor een kleiner model, van 6 of 10 liter bijvoorbeeld. Groot genoeg in elk geval om een heerlijke voedzame ‘stew’ of soep te maken, in de traditie van de herders op de poesta. Jó étvágyat, zeggen de Hongaren. Ofwel: eet smakelijk!

 


 

HarriëtHarriët facebook   

Dutchovenshop.nl blogger

 

Reiziger buiten de gebaande paden, LAW-loper en natuurmens. “Reis niet om simpelweg dingen te zien, maar om ontdekkingen te doen...”

 


1 Comment(s)

Andor Molnár:
09-09-2019, 09:34:51 PM, Www.dutchovenshop.nl
Reply

Hallo Harriet. Ik weet niet beter dan dat goulash een soep is en dat de stoofpotje variatie een Pörkölt wordt genoemd. Dit is mij als half Hongaar met de paplepel ongeveer geleerd. Gr Andor

Leave a Comment