Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Geschiedenis van de Dutch Oven

Posted by Harriët 24-08-2020 0 Comment(s) Tips & Tricks,

Geschiedenis van de Dutch Oven

 

Misschien is hij helemaal nieuw voor je, misschien heb je er al eens kennis mee gemaakt of heb je hem zelfs al veelvuldig gebruikt: de gietijzeren Dutch Oven. Als je van het leven buiten houdt, inclusief buiten eten en slapen, dan kun je er niet omheen! Daarom wat meer over de geschiedenis van deze veelzijdige ‘Nederlandse oven’.

 

Gietijzeren pannen dankzij Nederlandse techniek

 

In de zeventiende eeuw ontwikkelde men in Nederland met een speciaal zandmengsel mallen voor het maken van gietijzeren voorwerpen. De Engelsman Abraham Darby maakte in Nederland kennis met deze voor hem onbekende techniek en introduceerde hem in Engeland. Hij slaagde er na veel experimenteren in om er oerdegelijke gietijzeren pannen mee te maken. Vanwege de Nederlandse techniek kwamen deze pannen vervolgens bekend te staan als Dutch Ovens. Een naam die altijd is gebleven.

 

De Dutch Ovens van de kolonisten

 

Europese kolonisten namen de Dutch Ovens mee naar Amerika. De pannen kwamen erg van pas op hun lange pionierstrektochten, omdat ze rechtstreeks op het vuur gezet konden worden en veel mogelijkheden boden. Draagbare ovens waren het eigenlijk. Je kon er, waar je maar was, altijd een voedzame warme maaltijd in bereiden. De ideale pan voor primitieve omstandigheden.

 

Pionier met Dutch ovens

 

Hele generaties pioniers, cowboys en kolonisten kookten hun maaltijden in Dutch Ovens. Gaandeweg werden er verbeteringen aan de Dutch Oven doorgevoerd. Zo kreeg hij pootjes om op het vuur te kunnen staan en een hengsel om hem boven het vuur aan een driepoot te kunnen hangen. Verder kreeg het deksel van de pan een opstaande rand. Zo kon men er gloeiende kolen op leggen, om de warmte nog beter over de pan te verdelen. Toen men zich in nederzettingen en forten vestigde, verschenen er variaties op de pan. Er kwamen kleinere en geëmailleerde versies en uitvoeringen zonder pootjes, voor op het fornuis. Een Dutch Oven werd zo onmisbaar, dat de unieke pan uitgroeide tot een zeer kostbaar bezit.

 

De Dutch Oven reisde zelfs mee met de expeditie van Lewis en Clark, die begin negentiende eeuw het noordwesten van Amerika verkenden, tot aan de kust van de Stille Oceaan. Begin twintigste eeuw raakte de Dutch Oven in de vergetelheid, maar recent is hij herontdekt - en terecht!

 

Buiten koken in een Dutch Oven

 

Je kunt de Dutch Oven echt zien als een oventje, maar dan van gietijzer. Je kunt er letterlijk alles in bereiden, zijn veelzijdigheid is enorm. Dutch Ovens zijn ideaal voor ‘slow cooking’. Denk bijvoorbeeld aan de bereiding van stoofschotels, ragouts, soepen enzovoort. Maar ook vis, vlees en zelfs pizza, brood en taart kun je er prima in bereiden, dankzij de intense gelijkmatige warmte die het gietijzer uitstraalt. De pan leent zich perfect voor het langzaam garen van gerechten. Grillen, braden, bakken, stoven: je kunt er alles mee!

 

Kook je graag buiten, waar je ook maar bent, dan is zo’n degelijke en betrouwbare Dutch Oven de beste aanschaf die je maar kunt doen.

 

De zwarte braadpan

 

Tot besluit nog iets over het huis-tuin-en-keukenbroertje van de Dutch Oven. Wat wij in onze huidige keuken een braadpan noemen (je weet wel, die zware zwarte pan, wie heeft hem niet!) wordt in veel andere landen ook een Dutch Oven genoemd…

 

Foto 1: True West Archives

Foto 2: Wyoming Division of Cultural Resources

 


 

HarriëtHarriët facebook   

Dutchovenshop.nl blogger

 

Reiziger buiten de gebaande paden, LAW-loper en natuurmens. “Reis niet om simpelweg dingen te zien, maar om ontdekkingen te doen...”

 


Leave a Comment