Hele Gebraden Kip
Recept Gebraden Kip Uit De Dutch Oven
- Voorbereiding 30 mins
- Kooktijd 45 mins
- Totale tijd 1 hrs 15 mins
- Gerecht: Hoofdgerecht
- Hoeveelheid: 4 personen
- Calorieën: 226 kcal
Ingrediënten
- 1 hele kip
- ½ cup boter
- 1 citroen
- 4 teentjes knoflook
- 3 takjes tijm
- 1 tl paprikapoeder
- 1 scheut witte wijn droog
- zout naar smaak
- zwarte peper naar smaak
Werkwijze
- Leg de kip op zijn kant en duw erop zodat de ribben kraken en de gelatineachtige sappen vrijkomen – deze geven de jus smaak en maken hem dikker. Maak het vel boven de borst los (begin bij de hals) voor de boter.
- Rasp de schil van de citroen en meng het door de zacht geroerde boter met de knoflook, de tijmblaadjes en zout en peper. Duw de boter onder het kippenvel en duw het aan, zodat het de borst helemaal bedekt.
- Halveer de citroen, pers hem uit en doe de helften met het citroensap en de tijmblaadjes in de holte van de kip. Voeg een scheut witte wijn droog toe en breng de kip op smaak met zout en peper en leg hem in een braadslede. Bak hem 10-15 minuten op ongeveer 200 °C in de oven.
- Bedruip de kip met de kooksappen, zet de oven dan lager op 190 °C. Braad (en blijf bedruipen) nog eens 50-55 minuten of tot de kip gaar is. Steek met een satépen in het dikste deel van een dij – de sappen moeten er als helder vocht uitstromen, en mogen zeker niet roze zijn.
Eigenaar van Dutchovenshop.nl
Dutch ovens zijn eenvoudig maar veelzijdig! En dat is tevens de basis van mijn lievelings-recepten. Geen poespas en culinair geneuzel, maar simpele authentieke gerechten die overal bereid kunnen worden.