Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Koken op een plancha

Posted by Harriët 20-07-2021 0 Comment(s) Kampvuur Recepten,

Wild kamperen in Noorwegen

 

Maak kennis met de plancha! Een veelzijdige bak-, grill- en kookplaat met heel veel voordelen! Een korte introductie.

 

Een plancha is een grote bakplaat op drie (demonteerbare) pootjes. Door zijn platte formaat kun je hem ondanks zijn grootte makkelijk meenemen in de auto. Zodat je overal je eigen ‘fornuisje’ kunt opstellen. Een plancha heeft een groot voordeel boven de barbecue: omdat je je eten op een plaat en niet op een rooster grillt, bereid je het in zijn eigen sappen. Daardoor drogen je vlees, vis en groentes niet uit, maar blijven ze lekker mals en knapperig. Van wokgerecht tot pannenkoek: je kunt er vrijwel alles op bereiden. Zelfs superlekkere toetjes als gekaramelliseerde bananen. Dankzij zijn grootte kun je op een plancha zelfs gelijktijdig meerdere gerechten klaarmaken: bijvoorbeeld stukken rundvlees én moten zwaardvis. En hij is ook handig als je met de hele familie wilt gourmetten. Onze grootste plancha heeft een diameter van maar liefst 60 cm: op deze grote grillplaat kook je voor 8 personen. Mee op reis dus, die handige plancha!

 

De plancha: veelzijdig en praktisch

 

Er zijn plancha’s in alle soorten en maten. Ze hebben allemaal als voordeel dat je ze in heel korte tijd op een zeer hoge temperatuur kunt brengen. Anders dan bij barbecueën krijgt je bereide eten geen rooksmaak (ook beter voor je gezondheid). Het behoudt zijn natuurlijke geur en smaak. De smaak van de oliën en kruiden die je gebruikt komt perfect tot zijn recht. De plancha is daardoor heel geschikt voor de bereiding van gemarineerde gerechten. Het middendeel wordt het heetst, waardoor je vlees en vis op de rand makkelijk warm kunt houden en groente in het midden kunt wokken.

 

Wokgerecht van de plancha

 

Over wokken gesproken: de plancha leent zich bij uitstek voor de bereiding van een sublieme wokmaaltijd: gezond, knappervers en mager, want je hoeft de plaat alleen maar een klein beetje in te vetten met olie! Bovendien is de bereidingstijd kort, waardoor vitaminen en mineralen niet verloren gaan. Hieronder een recept voor een overheerlijke wokschotel.

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 5 ons kipfilet
  • 1 grote ui of 2 middelgrote uien
  • Halve witte kool
  • 1 struik paksoi
  • 4 winterwortels
  • 500 gr kastanjechampignons
  • 4 eieren
  • 300 gram taugeh
  • Gekookte rijst
  • Handje ongezouten cashewnoten
  • Marinade van ketjap manis, sambal, zout, peper, kurkuma en geperste knoflook
  • Zout
  • Geraspte kokos
  • Gemberpoeder en djinten (gemalen komijn)

 

Bereiding:

 

Marineer vooraf de in blokjes gesneden kipfilet een uurtje in de marinade. Verhit de plancha boven houtvuur, houtskool of briketten. Hij wordt snel heet, dus je kunt vrijwel meteen met wokken beginnen. Fruit 2 minuten de gesnipperde ui glazig en braad dan de gemarineerde kip aan. Voeg vervolgens eerst de in reepjes gesneden witte kool en plakjes winterwortels toe, wok het geheel al omscheppend circa 2 minuten, voeg dan de in schijfjes gesneden champignon toe en repen paksoi en wok het geheel weer 2 minuten. Schuif de kip en groente weg uit het midden en breek in het midden van de plaat 4 eieren. Bak ze al roerend rul met wat zout (zoals een roerei) en roer de stukjes ei en groente met kip door elkaar. Voeg op het allerlaatst de rijst, taugeh, cashewnoten, geraspte kokos en kruiden toe. Nog 1 minuut wokken, waarbij je het gerecht steeds omschept. En klaar is je makkelijke, snelle en gezonde wokschotel. Je kunt hem serveren met bijvoorbeeld kroepoek, atjar tjampoer en satehsaus. Nu maar genieten in je tuin of op je vakantiebestemming.

 

Oh ja, de plancha heeft nóg een voordeel: je kunt hem ook als vuurschaal gebruiken! Bestel dus nog voor de zomer zo’n praktische plancha en je kunt je hele vakantie los…

 


 

HarriëtHarriët facebook   

Dutchovenshop.nl blogger

 

Reiziger buiten de gebaande paden, LAW-loper en natuurmens. “Reis niet om simpelweg dingen te zien, maar om ontdekkingen te doen...”

 


Leave a Comment