Nutella brood

Tijdelijke boodschap

Terug naar Blogs

Nutella brood

Nutella brood uit de Dutch oven

 

Officieel is dit geen taart maar brood met een smaak. Het is ook minder zoet dan taart. Erg lekker en zeker prima te maken in een dutch oven!

 

Recept nutellabrood uit de Dutch oven

 

  • Voorbereiding 1 uur 10 min
  • Kooktijd 20 min
  • Totale tijd 1 uur 30 min
  • Gerecht: Lunch, Ontbijt
  • Hoeveelheid: 6 personen
  • Calorieën: – kcal

 

Ingrediënten

  • 3½ cup bloem (450 gr)
  • ⅓ cup bloem om te strooien (50 gr)
  • ¾ cup melk (180 ml)
  • 1 tl gist (7 gr)
  • 2 tl boter (30 gr)
  • ⅓ cup suiker 70 gr
  • 3 st eieren dooiers
  • 1 st eieren geklutst ei om te smeren
  • 1 cup Nutella (200 gr)
  • 1 snufje zout

 

Werkwijze

  1. Verwarm het melk 2 minuutjes op het vuur. Het moet niet heet worden maar lichaamstemperatuur. Voeg dan de gist toe, roer goed en laat even staan.
  2. Voeg nu eerst alle droge ingrediënten bij elkaar: bloem, zout en suiker. Meng alles goed met elkaar.
  3. Voeg nu de eidooiers, het boter en de melk. Meng eerst met een houten lepel.
  4. Vervolgens goed kneden, minstens 5 minuten.
  5. Plaats nu het deeg in een kom en dek af met een theedoek. Laat 40 minuten op een warme plek staan.
  6. Als het deeg bijna is verdubbeld haal je die uit de kom en kneed je even kort.
  7. Maak nu een dikke worst en verdeel deze in vier identieke stukken.
  8. Rol één bol tot een platte schijf van ongeveer 3 mm dikte. Zorg ervoor dat het iets groter is dan de dutch oven waar het ingaat.
  9. Plaats een rond bord op de schijf wat dezelfde afmeting heeft als je dutch oven. Je kunt het ook met het bekende touw doen dat vastzit aan een stokje in het midden en dan ronddraaien.
  10. Smeer binnen het rondje 1/3 van de nutella erop (als je de nutella eerst goed verwamd is het makkelijker).
  11. Plaats de tweede schijf erop en herhaal dit proces, ook met de derde schijf.
  12. Voorverwarm de dutch oven door deze op een aantal briketten te plaatsen en ook nog op de deksel.
  13. Plaats nu de vierde en laatste schijf en opnieuw het bord erop om zo een duidelijke lijn te trekken.
  14. Plaats nu in het midden een rond object om zo te bepalen tot waar je moet snijden straks.
  15. Snij nu de randen eraf. Het overtollig deeg kun je natuurlijk ook gewoon afbakken en opeten!
  16. Snij nu de taart in vieren, vervolgens in achten en als laatste in zestien punten. Altijd vanaf het kleine rondje uit het midden.
  17. Nu gaan we draaien. Zeker niet moeilijk. Pak twee punten met twee handen en draai deze naar binnen minstens twee keer. Dat is het!
  18. Smeer het gehele brood met het eimengsel en plaats het brood in de dutch oven.
  19. Plaats de dutch oven op 3 grote briketten of 4 kleine. Plaats nu 14 briketten op de deksel en bak het brood in 20 minuten gaar. Check een paar keer of die mooi kleurt.

 

 


 

Siegurd van LeusenSiegurd van Leusen facebook 

Eigenaar van Siegurd.nl

 

Siegurd van Leusen is de oprichter van SIEGURD.nl en buitensporter in hart en nieren. Eenvoudige dingen als koken op houtvuur of kolen, zelf je eigen eten telen of uit de natuur halen, zijn voor Siegurd de normaalste zaak van de wereld.

 


 

Terug naar Blogs