Outdoor ontbijt met Johnnycakes

Tijdelijke boodschap

Terug naar Blogs

Outdoor ontbijt met Johnnycakes

​​Outdoor ontbijt met Johnnycakes

 

Hoe begin je de dag goed als je lekker een weekeinde buiten leeft? Met een voedzaam ontbijt, waarop je de ochtend vol energie doorkomt!

 

Bijvoorbeeld een ontbijt van heerlijke Johnnycakes. Johnnycakes bak je in een handomdraai in een skillet op houtvuur, briketten of kooltjes. Bak er meteen een stapel, ook voor de volgende ochtenden.

 

Je kunt Johnnycakes heel makkelijk meenemen op pad, ze blijven lang goed en zijn heel geschikt als stevig tussendoortje. Je kunt er dus ook thuis, al vóór vertrek, in de koekenpan een hele stapel bakken. Ideaal om mee te nemen als je eropuit trekt.

 

De Johnnycake is al eeuwen oud. Het recept is afkomstig van de Pawtuxet Indianen, een stam uit Noord-Amerika. Iets preciezer, uit New England, in het noordoosten van de VS. Pioniers die in deze regio neerstreken, namen het recept over en zo verspreidde het zich wereldwijd. Waar de naam Johnnycake vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Er circuleren nogal wat verschillende theorieën. Vermoedelijk hebben de kolonisten de oorspronkelijke Indiaanse naam verbasterd tot het woord Johnny. Anno nu zijn de cakes vooral heel populair in de Caribische keuken.

 

Basis van dit stevige ontbijt is maïsmeel. Johnnycakes ogen als kleine pannenkoekjes, maar hebben een andere smaak. Feitelijk is de Johnnycake een kruising tussen een American pancake en een tortilla. Hij smaakt erg lekker met stroop of ahornsiroop. Of hartig, met bacon.

 

Johnnycakes uit een skillet

 

Wat heb je nodig voor het bakken van deze lekkere ontbijtcakes?

 

Recept voor 8 cakes:

  • 2 kopjes maïsmeel
  • 2 kopjes water
  • 1 kopje melk (optioneel. Gebruik je geen melk, voeg dan wat extra water toe)
  • 1,5 tl zout
  • Olie of boter

 

Breng eerst het water aan de kook in een pannetje, ketel of een praktische Kelly Kettle. Vet de skillet in met wat olie of boter. Doe het maïsmeel en zout in een kom. Giet het kokende water heel langzaam over het maïsmeel, terwijl je constant roert met een pollepel. Vervolgens voeg je eventueel nog melk toe. Of iets meer water. Je krijgt nu een stevig, niet vloeibaar beslag. Laat dit 10 minuten rusten.

 

De oorspronkelijke maïscakes van de Indianen bestonden alleen uit meel, water en zout. De melk is later aan het recept toegevoegd. Als je op trektocht bent en je wilt geen pakken melk meeslepen, is dit dus ook een perfect recept voor je ontbijt!

 

Laat de skillet door en door warm worden boven een vuurtje, of op de barbecue. Schep dan met een grote lepel een schep beslag in de skillet en druk het mengsel plat met een spatel. Laat 1 kant goudbruin worden, keer de cake om en bak de andere kant. Het lijkt eigenlijk net op pannenkoeken bakken.

 

 

Wil je een nog steviger ontbijt, grill dan op je barbecue of boven je houtvuur wat worstjes en eet die bij je maïsmeelcakes. Of strooi reepjes bacon over het beslag in de skillet en bak deze mee. Ben je meer een zoetekauw, dan kun je ook wat suiker aan het beslag toevoegen. Smakelijk eten! Met dit ontbijt kun je ertegenaan.

 


 

HarriëtHarriët facebook   

Dutchovenshop.nl blogger

 

Reiziger buiten de gebaande paden, LAW-loper en natuurmens. “Reis niet om simpelweg dingen te zien, maar om ontdekkingen te doen…”

 


Terug naar Blogs