Stoven in de Dutch Oven

Tijdelijke boodschap

Terug naar Blogs

Stoven in de Dutch Oven

Stoven in een Dutch Oven

 

Het kan in april nog flink koud zijn, dat hebben we met Pasen wel gemerkt. Toch lonkt de lente en wil je er lekker op uit.

 

De vrije natuur in. Met een trouw maatje als de Dutch Oven en een zwik briketten ben je altijd verzekerd van een lekkere warme maaltijd die je hele lijf opwarmt. Dus zoek de buitenlucht op met deze fantastische draagbare oven met zijn lange geschiedenis, die terugvoert naar de pioniers die in de 19e eeuw de Verenigde Staten doorkruisten. Met een Dutch Oven kook je als een cowboy!

 

Koken met een Dutch Oven valt in de categorie slow cooking. De gerechten garen langzaam en krijgen daardoor een unieke smaak die je niet meer vergeet. Je moet er de tijd voor uittrekken, maar de essentie van buiten leven is toch juist dat je even de tijd en de dagelijkse hectiek vergeet. Koken met een Dutch Oven valt in de categorie slow cooking. De gerechten garen langzaam en krijgen daardoor een unieke smaak die je niet meer vergeet. Je moet er de tijd voor uittrekken, maar de essentie van buiten leven is toch juist dat je even de tijd en de dagelijkse hectiek vergeet.

 

Zoete stoofschotel uit de Dutch Oven pan

 

In je Dutch Oven maak je heel eenvoudig een supersmakelijke stoofschotel van rundvlees, zoete aardappels, wortels en paprika. Door de zoete aardappels en wortels krijgt je stoofpot een heerlijk zoete smaak. Wil je het wat minder zoet, dan kun je de zoete aardappel eventueel ook prima vervangen door krieltjes. Deze stoofschotel is behoorlijk voedzaam en voorziet je van genoeg calorieën, wat vooral belangrijk is als het koud is en als je de hele dag in touw bent geweest. Dan kun je wel wat brandstof gebruiken.

 

stoven in een Dutch Oven 2

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg runderlappen (suddervlees)
  • 1 grote ui
  • 1 rode en 1 groene paprika
  • 200 gr zoete aardappels
  • 2 winterwortels
  • Tomatenpuree (blikje)
  • Bloem
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • Italiaanse kruiden
  • Laurierblad

 

Aan de slag! Heb je een goeie stek gevonden, steek dan je meegenomen briketten aan. Omdat dit gerecht een flinke tijd moet garen (ongeveer 2 uur) zijn briketten geschikter dan houtskool. Briketten blijven namelijk veel langer op temperatuur. Regel de temperatuur door meer of minder briketten onder de Dutch Oven te plaatsen.

 

Plaats een 6 of 9 QT Dutch Oven op de gloeiende briketten en laat hem ca 10 minuten op temperatuur komen. Snijd onderwijl het rundvlees in blokjes van ca 3 cm en roer ze door een paar eetlepels olijfolie. Fruit een ui en braad dan de stukjes rundvlees aan in de Dutch Oven, ongeveer 5 minuten, met wat zout en peper.

 

Voeg vervolgens de inhoud van een blikje tomatenpuree toe en 2 eetlepels bloem. Laat het geheel enkele minuten braden en voeg dan de bouillon toe. En als je het lekker vindt, een scheutje wijn. Als de bouillon goed kookt, voeg je de in stukjes gesneden groenten toe, 2 laurierblaadjes en naar smaak Italiaanse kruiden.

 

Laat het geheel met het deksel op de pan zachtjes sudderen gedurende circa 2 uur en vergeet niet om regelmatig te roeren. Voeg zo nodig nog een beetje bouillon toe.

 

Twee tips:

  1. Verwarm voor dit stoofgerecht de pan alleen van onderaf, dus leg geen briketten op het deksel.
  2. Mochten de briketten hun warmte langzaam verliezen, dan kun je ze tussentijds rustig vervangen.

 

Buiten koken… én buiten eten

 

En dan is het etenstijd. Geniet samen van je smakelijke stoofpotje. Lekker buiten met vrienden of familie in de heldere aprillucht die ’s avonds nog best fris kan zijn. Maar dat deert je niet, met deze stoofmaaltijd die je echt door en door verwarmt…

 


 

HarriëtHarriët facebook   

Dutchovenshop.nl blogger

 

Reiziger buiten de gebaande paden, LAW-loper en natuurmens. “Reis niet om simpelweg dingen te zien, maar om ontdekkingen te doen…”

 


Terug naar Blogs