Stroganoff recept

Tijdelijke boodschap

Terug naar Blogs

Stroganoff recept

stroganoff recept

 

Sinds ik deze braadslede in bezit heb maak ik er steeds meer in. Wat ik vooral makkelijk vind is dat je 'm tevens als pan kan gebruiken. En zo maakte ik dus een stoganoff op iets andere wijze.

 

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 1 ui, grof gesnipperd
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 groene paprika in blokjes
  • 1 forse teen knoflook
  • 1 bakje champignons
  • 1 blikje tomaten puree
  • 1 forse theelepel zoete paprikapoeder
  • 1 forse theelepel pittige paprikapoeder (evt tabasco)
  • 1 bekertje Crème fraiche 
  • 1 flinke scheut wodka of cognac
  • 2 eetlepels bloem
  • flinke klont boter om te bakken
  • 250 ml sterke bouillon, of een scheut water en bouillon blokje
  • Pezo, tabasco, mosterd en worchestershiresaus naar smaak.

 

Daarbij vlees naar keuze. Ik gebruikte hier varkens kophaas. Maar kip of een lekkere biefstuk kan ook. Net wat je voorkeur is. Evenals de kruiding. Ik gebruikte enkel peper, zout en knoflookpoeder.

 

Deze keer gebruikte ik de kamado als hittebron. Je kan twee kanten op. De nette en minder schone. Als je de saus apart maakt heb je een mooie strakke saus, volle mooie zacht rode en heldere kleur. Gebruik je de bakboter om ook je vlees in te bakken en je maakt in die boter ook de saus dan wordt je saus uiteindelijk minder fel en schoon, er zullen wat donkere stukjes te zien zijn maar je hebt wel meer smaak. Ik bereide mijn vlees op de grill en de saus in de braadslee maar in een DO kan zeer zeker ook.

 

Het recept is simpel.

  • Verhit je DO of braadslee
  • Fruit de ui in een flinke klont boter, niet te heet dan wordt de ui bitter. Zodra de ui glazig begint te worden voeg je de paprika en gesneden champignons toe. Bak het geheel half gaar maar in ieder geval tot het vocht verdampt is.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even mee. Dat maakt de saus zoeter, hou je meer van een zuurtje bak de tomatenpuree dan kort mee. Voeg de paprikapoeder en knoflook toe en bak deze even aan. Kijk uit dat je vuur niet te heet is, paprikapoeder en knoflook worden snel bitter.
  • Blus af met de Wodka.
  • Voeg eventueel wat extra boter toe als het geheel te droog is. De boter is onderdeel van je roux dus die heb je nodig. Voeg dan de bloem toe en vorm een soepele bal van de massa. Bak dit rustig gaar, en blijf de massa door de pan bewegen. Je ziet de structuur van de bal veranderen. Heb je teveel aanzetsel op de bodem voeg dan een tikje boter toe. Je maakt dus nu een roux met ingredienten.
  • Haal de pan of braadslee van de hittebron af en roer er een flinke scheut koude bouillon doorheen en maak een saus van het geheel. Probeer zo goed te mengen dat er geen meelklontjes meer zijn.
  • Verhit de pan weer en zodra de saus begint in te dikken voeg je beetje bij beetje het resterende vocht toe. Kom je klontjes tegen dan kan je die met een pollepel plat drukken en in de saus roeren.
  • Breng het geheel op smaak met de creme fraiche, peper en zout, worshestershire saus en eventueel tabasco. Ik heb het vlees aangeschroeid op de grill en laten doorgaren in de saus. Wel zo makkelijk en de smaken kunnen mooi samensmelten.

 

 

Tips:

  • Bij het gebruik van een roux dan moeten roux en vocht verschillend van temperatuur zijn wil je klontjes voorkomen. Hete roux, koud vocht. Of omgekeerd. Koud water en een bouillonblokje toevoegen werkt vaak net zo makkelijk.
  • Varieer eens met je paprika poeder. Zoet, scherp, gerookt er zijn vele smaken. Zoek die combinatie die jou en je gasten of gezin het lekkerst vinden. De scherpte van het gerecht kan je halen uit tabasco, de hoeveelheid scherpe paprikapoeder of door cayennepeper toe te voegen. In het originele recept werd cayennepeper gebruikt.
  • De creme fraiche kan je vervangen door zure room of slagroom. Of een plantaardige vervanger naar wens.
  • Recepten zijn handleidingen. De door jou gebruikte bloem kan meer of minder vocht binden dan de bloem die ik gebruikte. Voeg vocht stapsgewijs toe. Zorg dat je snel meer vocht kan toevoegen als dat nodig mocht zijn.
  • Paprikapuree is ook een fijne aanvullingen geeft een volle smaak.
  • Door het aangrillen krijgt je vlees een intense smaak, het bereiden boven open vuur voegt veel smaak toe aan vlees en saus.

 

 

Ik serveerde het met rijst maar een gepofte aardappel is minstens zo lekker.

Eet smakelijk!

 


 

PatrickPatrick facebook   

Zadelmakende (buiten)kok.

 

Liefde voor vers, makkelijk, vuur en gietijzer. Zowel buiten boven een houtvuurtje, kolen, briketten of binnen op de gaspit.

 


 

Terug naar Blogs