Truffels zoeken in het zuiden

Tijdelijke boodschap

Terug naar Blogs

Truffels zoeken in het zuiden

​​Truffels zoeken in het zuiden

 

Het is weer paddenstoelentijd! En als je een keer iets anders wilt dan een zwammenzoektocht in eigen land (zie ons eerdere blog over paddestoelen zoeken), denk dan eens aan een reisje naar Italië.

 

Want de truffels die je daar kunt vinden zijn overheerlijk. Niet voor niets worden ze wel ‘het ondergrondse goud’ genoemd.

 


Herfst: de beste truffeltijd
Het is geweldig om je eens aan te sluiten bij excursies in het najaar die je naar de beste vindplaatsen voeren. In Italiaanse regio’s als Toscane, Umbrië en Piëmonte zul je zeker goed oogsten. De lokale VVV’s bieden zulke tochten vaak aan. En ook op internet vind je er heel wat. 
Truffels groeien ondergronds, vlak bij bomen.

 

Beroemd zijn de witte truffels uit de omgeving van de gemeente Alba in Piëmonte, een glooiend gebied met uitgestrekte wijngaarden.

Met een groep op pad gaan om truffels te zoeken is een heel bijzondere ervaring. De ‘truffeljager’ die zo’n groep leidt – vaak met een getrainde snuffelhond – kan je meestal ook veel vertellen over de bereiding van deze delicatesse. Dus zak in de herfst eens af naar zuidelijker oorden! Heb je de smaak te pakken, letterlijk en figuurlijk, dan kun je ook overwegen om in Italië een truffelcursus te volgen. Om een volwaardige truffelspeurder te worden.

 

Zwarte en witte truffels

 

Het zwarte truffelseizoen is erg uitgebreid en loopt grofweg van mei tot maart, omdat er verschillende soorten zwarte truffels bestaan. Voor de witte truffel kun je het best in de herfst afzakken naar Italië. De beste tijd om ze te vinden is de periode van oktober tot januari. De witte truffel is de meest kostbare van alle truffelsoorten en heeft ook de sterkste smaak. Een kilo witte truffel kan wel 3000 euro opbrengen!


 

Je oogst bereiden

Maar we gaan ervan uit dat je je kostbare vondst lekker zelf opeet. Als je de gevonden truffels hebt ontdaan van aarde, kun je er alle kanten mee op. Truffels worden vaak verwerkt in risotto en pasta’s. Op internet vind je recepten te over. Maar omdat je na uren truffels zoeken misschien geen zin hebt om een tijdlang te staan kokkerellen, geven we je hier gewoon een supersimpele tip. Speciaal voor outdoormensen met stevige trek. Wat je nodig hebt is een skillet – een koekenpan van gietijzer die bij uitstek geschikt is voor het koken van smakelijke buitenmaaltijden.

 

Truffelrecept voor de skillet

 

Bak in een gietijzeren skillet een paar eieren met peper en zout en rasp er truffel overheen. Eet je truffeleieren met grof in stukken gebroken brood, zoals je dat in veel zuidelijke landen vindt. Heerlijk en voedzaam na een dagje truffels speuren. In onze oerdegelijke, veelzijdige skillets kun je ook heel makkelijk pizza’s maken, waar je truffel overheen raspt. De witte truffel verwerk je rauw, dan heeft hij de beste smaak. Zwarte truffels kun je beter kort mee verhitten met je gerecht. Om in Italiaanse sferen te blijven: buon appetito!

 


 

HarriëtHarriët facebook   

Dutchovenshop.nl blogger

 

Reiziger buiten de gebaande paden, LAW-loper en natuurmens. “Reis niet om simpelweg dingen te zien, maar om ontdekkingen te doen…”

 


Terug naar Blogs