Wetgeving & Buiten Koken

Tijdelijke boodschap

Terug naar Blogs

Wetgeving & Buiten Koken

 

Bij mooi weer of vakantie behoort natuurlijk lekker buiten eten. Zodra de temperatuur enigszins een beetje aangenaam is, barbecueën we maar al te graag. Nederlanders zijn namelijk fervente barbecue liefhebbers. Hoe zit dat eigenlijk met de wetgeving omtrent buiten koken? Is dit op alle plaatsen toegestaan of moet je rekening houden met bepaalde voorwaarden of risico's? In dit blogartikel vertel ik je er alles over. 

 

Mag je overal vuur stoken?

 

In de tuin heb je overal recht om te barbecueën. Vuur stoken om te koken, bakken en braden is dus toegestaan. Vanzelfsprekend mag dit geen brandgevaar opleveren voor je omgeving. Zorg dat je altijd een emmer water klaar hebt staan voor eventuele noodgevallen. Ben je aan het kamperen en heb je zin om te barbecueën of een vuurkorf aan te steken? Houd je dan aan de regels die gelden op de camping of in een bepaald gebied. Zeker in een duingebied of bos kan vuur zich razendsnel verspreiden. 

 

APV – Algemene Plaatselijke Verordening

 

Bij alle overige plekken is het afhankelijk van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) afhankelijk of open vuur verboden is. Meer informatie hierover is verkrijgbaar bij de gemeente waar je woont. Het is van belang om je aan de regels te houden, want de boete voor illegaal vuur stoken bedraagt minimaal 280 euro. 

 

Het risico op een natuurbrand

 

Bij droog weer neemt de kans op een natuurbrand toe. Zeker tijdens een droge periode kan een brand zich binnen een kort tijdsbestek razendsnel uitbreiden. Het risico op natuurbranden wordt aangegeven met behulp van zogenaamde kleurcodes. Bij code groen is er nog niet zoveel aan de hand, maar bij code geel is het al een stuk droger in de natuur. Bij code oranje of code rood is er een grote kans op een natuurbrand.

 

Wil je meer weten? Lees alles over kleurcodes op natuurbrandrisico.nl.

 


 

Gerben GroenenbergGerben Groenenberg facebook   

Eigenaar van Dutchovenshop.nl

 

Dutch ovens zijn eenvoudig maar veelzijdig! En dat is tevens de basis van mijn lievelings-recepten. Geen poespas en culinair geneuzel, maar simpele authentieke gerechten die overal bereid kunnen worden.

 


Terug naar Blogs