Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Witte bolletjes

Posted by The Fire Pit Brothers 30-01-2017 0 Comment(s) Dutch Oven Recepten,

Witte bolletjes uit de Dutch oven

 

Recept om zonder zelf deeg te maken toch redelijk snel vers en lekker brood op tafel te toveren. In het kader van “een beetje van Maggie en een beetje van mezelf”, posten we hiermee graag een eenvoudige manier om verse bolletjes/vers brood in de DO te bakken. Tegenwoordig kan je in de supermarkt niet alleen vers croissantdeeg in kokertjes in de koeling vinden, maar ook deeg voor verse witte bolletjes. Normaliter zitten er 6 losse bolletjes in een koker en deze kan je perfect bakken in een DO. Wij hebben op diverse kampeer- en hangmatweekenden een kokertje meegenomen om zonder zelf deeg te maken toch redelijk snel vers en lekker brood op tafel te toveren.

 

Witte bolletjes uit de Dutch oven

 

Recept witte bolletjes uit de Dutch oven

  • Voorbereiding 25 min
  • Kooktijd 25 min
  • Totale tijd 50 min
  • Gerecht: Ontbijt, Lunch
  • Hoeveelheid: 6 personen
  • Calorieën: 259 kcal

 

Ingrediënten

  • 1 koker Danerolles Petit Pains
  • 1 tl olie of boter (gebruik olie die tegen hoge temperaturen kan)

 

Werkwijze

  1. De manier waarop wij dit doen is simpel:
  2. Plaats een cirkel van (niet te veel) gloeiende kolen onder de DO en een grotere hoeveelheid op de deksel (meestal gewoon een volle deksel). Let op! je hebt altijd een stuk meer bovenwarmte dan onderwarmte nodig, anders verbrand de onderkant. 
  3. Laat de pan even op temperatuur komen en en vet daarna de bodem of de onderkant van de bolletjes met een heel klein beetje olijfolie of boter in.
  4. Plaats de bolletjes iets uit elkaar op de modem en leg het deksel er terug op. Over het algemeen moet je er rekening mee houden dat de baktijd een half of 1 keer langer is dan op de verpakking staat (afhankelijk van de grote van je DO en de temperatuur. Wij bakken deze altijd in een QT6. Controleer regelmatig of de temperatuur niet te hoog is .
  5. Als je iets minder bovenhitte gebruikt, moeten de bolletjes halverwege omgedraaid moeten worden omdat ze dan snel rondom lekker knapperig worden. Zo doen bij dat vaker.
  6. Als je voor een iets mooier ogende bolletje wil gaan kan je het volgende doen:
  7. Draai mooie balletjes van de porties, maak een snee in de bovenkant en druk er sesam of maanzaad op. 
  8. Als het niet helemaal goed plakt kan je de bolletjes een heel klein beetje water bevochtigen.
  9. Door het gebruik van een beetje olie krijgt het boor een licht oliebollenaroma. Wij vinden dit erg lekker maar dit ligt aan je persoonlijke voorkeur natuurlijk.

 

Notities

  • Alternatief kan je de bolletjes ook op een velletje bankpapier bakken.
  • Als je de porties tegen elkaar aanlegt krijg je een soort breekbrood.
  • Uienbroodvariant:
  • Als je alle deegbolletjes met een mes halveert en gelijkmatig verdeeld op de bodem en deze dan rijkelijk belegd met uienringen en kaas, maak je in een handomdraai een heerlijk uienbrood.

 

Witte bolletjes uit de Dutch oven

 

Witte bolletjes uit de Dutch oven

 


 

Gerben GroenenbergThe Fire Pit Brothers    

Mickael en Matthew

 

Zoals de naam al doet vermoeden zijn wij 2 broers; Matthew en Mickael. Wij zijn een aantal jaren geleden begonnen met (wild)kamperen, geïnteresseerd geraakt in bushcraft en zodoende met het buiten koken in aanraking gekomen. Beide gefascineerd door het koken met eenvoud, hoewel dit soms best complex kan zijn. Hiervoor waren wij door onze bourgondische opvoeding, deels in Duitsland met een jager als vader, altijd al bezig met lekker eten en koken. We houden ervan om nieuwe dingen te proberen maar genieten vooral van lekker eten en gezelligheid.

 


Tags: Brood Lunch

Leave a Comment