Zuurvlees met puree

Tijdelijke boodschap

Terug naar Blogs

Zuurvlees met puree

zuurvlees met puree

 

Zuurvlees is een traditioneel stoofgerecht uit Limburg dat wordt bereid met paardenvlees. Omdat niet iedereen paardenvlees kan waarderen volgt hier een variant met rundvlees en voorzien van een kleine twist.

 

De ingrediënten voor 4 personen zijn:

 

  • 1 kilo runderlappen
  • 2 grote, grof gesneden uien
  • 4 kruidnagels
  • 3 laurierbladeren
  • 1 lepel bruine suiker
  • 2 eetlepels zilverui
  • 200 ml witte azijn
  • 50 ml balsamicoazijn
  • 1 steranijs
  • Snufje gemalen nootmuskaat
  • 10 gekneusde peperkorrels
  • 2 eetlepels rinse appelstroop
  • 1 plak ontbijtkoek in stukjes
  • boter
  • zout
  • heet water

Het lekkerste zuurvlees wordt altijd goed en langdurig gemarineerd. Snij de runderlappen in blokjes en voeg deze samen in de Dutch Oven met de grof gesneden uien, kruidnagel, laurierbladen, steranijs, nootmuskaat en gekneusde peperkorrels en azijn. Vul aan met water totdat het vlees net onder komt te staan. Dek het geheel af en plaats het minimaal twee dagen in de koelkast. Door de zuren in de azijn zal het vlees steeds malser en lekkerder worden.

Giet voor het braden de marinade af, maar gooi deze niet weg. Bak nu het vlees in de boter in twee porties rondom bruin. Het geheel zal eerst gaan schuimen en pas als het vocht is verdampt zal het vlees gaan braden. Wees geduldig. Stoof hierna het vlees gedurende twee uur in zijn eigen marinade totdat het door en door gaar is en bijna uit elkaar valt. Mocht het vocht verdampen dan kan het met heet water worden aangevuld. Zorg ervoor dat het in ieder geval niet gaat uitdrogen.

Voeg de balsamicoazijn, bruine suiker, ontbijtkoek en de appelstroop toe en laat het geheel nog een uur doorsudderen. Af en toe roeren zodat het niet in de pan aankoekt. Nu is het tijd voor proeven. De smaak moet zowel zuur als zoet bevatten waarbij de balans heel persoonlijk kan worden beïnvloed door of extra azijn of extra appelstroop toe te voegen. Door meer ontbijtkoek toe te voegen zal de zuurvlees wat meer gaan binden. Voeg desgewenst zout en peper toe. Voeg voor het opdienen de zilverui toe.

Maak een goed half uur voor het opdienen de aardappel-pastinaakpuree. Met de verhouding 3 delen aardappel op 1 deel pastinaak zal een doodnormale puree een verrassende oppepper krijgen die.

Voor vier personen bestaat de ingrediëntenlijst uit:

  • 600 gram bloemige aardappelen
  • 200 gram pastinaak
  • 1,5 dl warme melk
  • zout

Schil de aardappelen en pastinaak en kook deze in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. Pureer beiden met een stamper en voeg de warme melk toe totdat er een smeuïg geheel ontstaat. Voeg naar smaak zout toe. Deze puree hoeft niet heel verfijnt te zijn, het zuurvlees is immers ook een in de basis puur gerecht. Doe de puree op een bord en schep het zuurvlees erover heen. Voeg desgewenst appelmoes toe.

Dit recept is een variant op het traditionele recept waarbij het vlees vaak over patat wordt gedaan. Het vlees kan uitstekend in de Dutch oven worden bereid en op ieder moment tijdens het bereidingsproces ook prima in de buitenlucht worden afgerond.

Eet smakelijk.

 


 

Gerben GroenenbergGerben Groenenberg facebook   

Eigenaar van Dutchovenshop.nl

 

Dutch ovens zijn eenvoudig maar veelzijdig! En dat is tevens de basis van mijn lievelings-recepten. Geen poespas en culinair geneuzel, maar simpele authentieke gerechten die overal bereid kunnen worden.

 


Terug naar Blogs