Wat is bushcraft?

Bushcraft is een verzamelnaam voor verschillende technieken om te (over)leven in de natuur en is de oorspronkelijke term die gebruikt werd voor diverse overlevingstechnieken in de wildernis, met respect voor de natuur. In het Nederlands zou je dat kunnen omschrijven als natuurvaardigheden. Bushcraft en survival hebben veel met elkaar overeen.

Lees verder »

Wat is survival?

Survival en bushcraft hebben veel met elkaar overeen. Survival betekent overleven, dat wil dus zeggen in leven blijven. Vaak wordt de term gebruikt bij het overleven van een natuurramp of als men verdwaald is in een onbewoond gebied. Survival is net zo lang in leven blijven tot men gered wordt

Lees verder »
bakken op een grillplaat
Tips & Tricks

Bakken op een grillplaat

Grillen biedt een geweldige gelegenheid om te experimenteren met verschillende smaken en marinades. Probeer bijvoorbeeld om je vlees of groenten te marineren in een mix van olie, kruiden en specerijen voor extra diepte. Wat is Grillen? Grillen is een kooktechniek waarbij voedsel boven directe hitte wordt bereid. Dit zorgt voor

Lees verder »

Water: uit ketel, pan en percolator!

​​   Iedereen die er af en toe ver van de bewoonde wereld op uit trekt, weet het: water is broodnodig.   Nu kun je natuurlijk water meenemen, bijvoorbeeld in flessen of cans. Maar dat is alleen praktisch als je met de auto op pad gaat en je je kamp

Lees verder »

Truffels zoeken in het zuiden

​​   Het is weer paddenstoelentijd! En als je een keer iets anders wilt dan een zwammenzoektocht in eigen land (zie ons eerdere blog over paddestoelen zoeken), denk dan eens aan een reisje naar Italië.   Want de truffels die je daar kunt vinden zijn overheerlijk. Niet voor niets worden

Lees verder »

Paella maken in een paella pan

Paella staat beroemd om zijn kleurrijke rijstbasis en rijke smaken. Het wordt bereid in een brede, ondiepe pan en bevat vaak ingrediënten zoals zeevruchten, kip of groenten. Deze combinatie zorgt voor een smaakvol en geurig gerecht. Of je nu kiest voor een traditionele kip- of vispaella, het brengt altijd de

Lees verder »

Koken op een plancha

Koken op de plancha is een populaire techniek die zijn oorsprong vindt in de Spaanse keuken. De eerste plancha’s werden gebruikt in het Spaanse Baskenland. Toentertijd werd er vooral gekookt op hete stenen!  Bij deze methode wordt voedsel bereid op een hete, vlakke plaat, wat zorgt voor een gelijkmatige garing

Lees verder »

Wild kamperen in Noorwegen

​   Kamperen in de vrije natuur – niet op een camping, maar echt ‘in het wild’. Het is een unieke ervaring, die je eens mee moet maken.   In ons land mag het helaas niet, maar er zijn nog verschillende Europese landen waar je wel wild mag kamperen in

Lees verder »
Tips & Tricks

Stoven in de Dutch Oven

Een Dutch Oven is perfect voor het langzaam garen van gerechten, zodat de kruiden er volop in kunnen trekken. De zware gietijzeren pan zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, ideaal voor het stoven van vlees en groenten. Je gerecht wordt hierdoor boterzacht en krijgt het een rijke smaak. ​ Wat is

Lees verder »
Tips & Tricks

Geschiedenis van de Dutch Oven

Misschien is hij helemaal nieuw voor je, misschien heb je er al eens kennis mee gemaakt of heb je hem zelfs al veelvuldig gebruikt: de gietijzeren Dutch Oven. Als je van het leven buiten houdt, inclusief buiten eten en slapen, dan kun je er niet omheen! Daarom wat meer over

Lees verder »