Een Dutch oven is een zware gietijzeren pan met een deksel waarmee je kan koken, bakken en braden op een kampvuur. Dankzij het uitgekiende ontwerp en eigenschappen van gietijzer kan je met deze pan vrijwel elk gerecht op een kampvuur bereiden. Een standaard Dutch oven heeft drie pootjes, waaronder je een kampvuur aan kunt leggen. De deksel op de pan heeft een opstaande rand, waar je ook wat hete kolen op kunt leggen. Daardoor wordt de inhoud rondom verhit, niet alleen vanuit de onderzijde. Het geeft het effect van een oven.

Filter

 

Dutch Oven

 

In een Dutch oven kan je alles wat je gewoonlijk thuis op een fornuis of in de oven klaar zou maken ook bereiden, maar dan zonder gas of elektriciteit. Van soep, stoofpotten, gebraden wild en gevogelte tot aan pizza, taart en zelfs brood. Alles kan in deze pan bereid worden op een simpel kampvuur. Thuis in de tuin, op de camping, aan het strand of in de wildernis. De enige beperkingen zijn je ingrediënten en je fantasie.

 

De unieke eigenschappen van gietijzer in combinatie met het ontwerp maakt de Dutch oven tot zo’n veelzijdige pan. Dankzij de dikke wanden wordt het warmte van een kampvuur gelijkmatig verdeeld over het gerecht. De structuur van het gietijzer neemt de smaak van de gerechten op waardoor de pan na verloop van tijd zijn eigen unieke karakter krijgt.

 

 

Geschiedenis van de Dutch oven

 

De eerste gietijzeren ketels vinden hun oorsprong in de 7 en 8e eeuw en tegen de 16e eeuw waren de gietijzeren pannen wijdverspreid over Europa en werden ze gezien als een waardevol bezit. Dankzij de omvangrijke Engelse vloot bereikte de eerste gietijzeren pannen het vaste land van de nieuwe wereld.

 

 

Met name in Amerika is de Dutch oven erg populair dankzij door de historische rol die deze pan speelde tijdens de ontwikkeling van dit continent. In de begintijd van Amerika trokken Nederlandse immigranten van deur tot deur met hun huishoudelijke goederen inclusief gietijzeren braadpannen. Aan deze venters dankt de Dutch oven dan waarschijnlijk ook zijn huidige naam.

 

Een zekere Paul Revere strijkt met de eer als de uitvinder van het opstaande randje op de deksel zodat er kolen op gelegd kunnen worden. En van de drie pootjes op bodem van de pan, zodat de pan op elke ondergrond stevig neer gezet kan worden.

 

 

Lewis en Clark

 

Tijdens de expeditie van Lewis en Clark in 1804 die op initiatief van  president Thomas Jefferson werd opgezet om de Louisiana Territory te verkennen dat was verkregen bij de zogenoemde Louisiana Purchase. De pioniers trokken richting het westen de wildernis in maar moesten tijdens hun tweejarige expeditie veel spullen achter laten om gewicht te besparen. Maar nooit lieten ze hun Dutch ovens achter. Sterker nog, de enige geproduceerde spullen die ze mee terug namen waren hun geweren en Dutch ovens!

 

 

De Dutch oven speelde een essentiële rol in het leven van elke kolonist, ontdekkingsreiziger, Mountain men, cowboy, houthakker, goudzoeker en scout. Logboeken die bijgehouden zijn door de pioniers staan doordrenkt van verwijzingen naar de Dutch oven.

 

Als de Mountain man onderweg waren gaven ze de voorkeur aan een lichtere pot met hengsel en ronde bodem maar zonder deksel. Maar in hun winterhut was de Dutch oven het essentiële kookgerei. Stoofpotten van wild, bonen en biscuits vormden een smakelijk en warm maal wanneer ze tijdens de wintermaanden ingesneeuwd  zaten en het buiten flink stormde.

 

Op de lijst van noodzakelijk benodigdheden voor de trip naar het westen die zes tot acht maanden in beslag nam, stond de Dutch oven in de veelvuldig op de eerste plaats. Gevolgd door: 2 of 3 gietijzeren kampketels, een koffiemolen, een geëmailleerde koffiepot, een wateremmer, bestek en tinnen borden en bekers.

 

 

Bronnen:

  • Lodge Camp Dutch oven cooking (2014)
  • Texas Treasury of Dutch oven cooking (1997)

 

Foto’s:

  • The Hunters Supper ca. 1861 door Frederic Remington
  • Cowboy: Lee, Russell, May 1939
  • Chuckwagon in Texas: ca. 1900 Library of Congress