Dutch Oven Cooking is geen wetenschap maar een kunst. Of je nu kookt boven een kampvuur, met houtskool of briketten. Geen maaltijd is hetzelfde omdat je te maken hebt met wisselende buitentemperaturen, wind, onregelmatige vlammen en zelfs verschillende houtsoorten. En dan hebben het nog niet eens over de verschillende maten Dutch ovens en de verschillende ingrediënten en porties. Het succes van je gerechten wordt mede bepaald door je kennis en ervaring. En wanneer het aankomt op brood bakken in een Dutch oven is dat nog meer het geval. Gelukkig helpt Dutchovenshop.nl je op weg bij de eerste stappen

Filter

Beginnen met Dutch oven cooking

Als eerste heb je natuurlijk een Dutch oven nodig. Op de pagina Dutch oven kopen lees je waar je zoal op kan letten bij de aanschaf van en Dutch oven . Behalve een Dutch oven zijn er een paar “onmisbare” accessoires die je sowieso nodig hebt. Als je wilt kan het zonder deze spullen, maar dan maak je het jezelf wel onnodig moeilijk. De basis accessoires voor Dutch oven cooking zijn:

1. Vuurschaal

Als je niet over een goede kampvuurplek beschikt, heb je als eerste een grote vuurschaal nodig. Je zou uit de voeten kunnen met een vuurschaal die groot genoeg is voor een Dutch oven, maar dan beperk je jezelf enorm in mogelijkheden om de temperatuur te regelen, zoals door de Dutch oven een beetje te verschuiven. Daarbij heb je ook ruimte nodig om brandende briketten neer te leggen voor later gebruik.

2. Vuurvaste BBQ handschoenen

Als de briketten eenmaal lekker gloeien kan het zeer heet worden als je in de buurt komt. Een paar stevige leren bbq handschoenen zijn dan geen overbodige luxe. Je kunt ze gebruiken om kolen te pakken met een kolentang en om de pan van het vuur te halen.

3. Deksellichter

Een deksellichter, ook wel dekselhaak, gebruik je om het deksel van je Dutch oven op te tillen als deze te heet is geworden om vast te pakken. Deksellichters zijn er in verschillende uitvoeringen. Van eenvoudige metalen haak tot vernuftige systemen waarmee je de deksel wegzet zonder dat deze vies wordt. Maar om te beginnen is een eenvoudige dekselhaak meer dan voldoende.

4. Kolentang of metalen schep

Als je net begint met Dutch oven cooking is het gebruik van briketten het makkelijkste. Op die manier kan je temperatuur beter controleren dan met houtskool. Om de juiste hoeveelheid briketten op en onder de Dutch oven te leggen heb je een kolentang nodig. Ben je meer ervaren en gebruik je houtskool uit een kampvuur dan is een metalen pionierschep aan te raden. Kleine metalen schepjes werken prima en zijn makkelijk mee te nemen. Maar met een grotere metalen pioniersschep heb je minder last van de warmte en kun je een vuurkuil maken en het vuur uitmaken.

5. Chainmail cleaner

Tja, noodzakelijk? Voordat deze handige metalen schoonmaak matjes op de markt waren  redde ik me redelijk met een spatel, een stuk jute en soms zelfs keukenpapier om de Dutch oven schoon te maken. Maar sinds Petromax de Chainmail cleaners in Nederland op de markt bracht is het voor mij een onmisbare accessoires om de Dutch oven schoon te maken. Het nadeel van jute en keukenpapier is dat het ruwe oppervlak van de Dutch oven deze stoffen rafelt en kleine stukjes in je Dutch oven achter laat. Met een chainmail cleaner kun je driftig schrobben op de aangekoekte resten zonder pluisjes en stukjes papier in je volgende maaltijd.

Andere Dutch oven accessoires

De volgende accessoires zijn niet perse noodzakelijk om je eerste maal te koken, maar maken het wel een stuk makkelijker.

Kolenstarter

De kolenstarter ken je waarschijnlijk wel van het BBQ-en. Als je niet de beschikking hebt over een grote vuurschaal is een kolenstarter de perfecte oplossing om de briketten aan te steken en bij de hand te houden voor als je extra briketten nodig hebt.

Dutch oven trivet

Een trivet kun je in je Dutch oven gebruiken als extra bodem. De hitte komt dan niet direct in het gerecht en brand minder snel aan. Hier kan je het beste een gietijzeren trivet voor gebruiken om b.v. brood te bakken. Daarnaast kan je een trivet ook gebruiken als dekselsteun zodat je tijdens het koken de deksel niet op het zand of het gras hoeft te leggen.

Opberg kist of tas

Behalve dat je zuinig bent op je gietijzeren Dutch oven ben je waarschijnlijk ook zuinig op je kleding en op je auto. Na een middagje koken in het vuur zet je je pan liever niet meer op de achterbank. Een beschermende tas of kist dan de beste oplossing voor zowel je bekleding als de Dutch oven.

Driepoot

Een driepoot gebruik je sowieso als je kookt met een Hongaarse bogrács. Maar voor het maken van soepen en stoofpotten in een Dutch oven kan een driepoot ook heel handig zijn. Je hangt de pan dan gewoon in de vlammen en regelt de temperatuur door de pan hoger of lager boven het vuur te hangen. Als je vlees wilt aanbraden tijdens koude weersomstandigheden is dit ook een snellere methode dan wanneer je kooltjes gebruikt.