Herfstsoep uit de Dutch Oven

Tijdelijke boodschap

Terug naar Blogs

Herfstsoep uit de Dutch Oven

Herfstsoep uit de Dutch Oven

 

Harde wind, dansende bladeren… het is onmiskenbaar herfst. Voor veel mensen het moment om op de bank te gaan zitten met een warme chocolademelk, maar dat geldt natuurlijk niet voor de outdoorfanaten. Zij willen maar één ding: op pad! Om te genieten van de koelere, kortere dagen, de uitbundige herfstkleuren van paddestoelen en bomen en het veranderlijke weer. De drukte van het hoogseizoen is voorbij en zelfs als je in de schoolvakantie op pad gaat, zijn er op de campings die nog open zijn heerlijk rustige plekken te vinden. Ga je het land uit, dan vind je in Europa de mooiste plekken om wild te kamperen. Een aanrader, juist in dit prachtige seizoen.

 

Herfst outdoor

 

Ga je er op uit deze herfst? Bereid je goed voor! Het kan stralend weer zijn en als de zon fel schijnt, wordt het lekker warm. Maar het kan ook zó omslaan, dus wees voorbereid op guur en nat weer, harde wind en koude nachten. Warme, waterdichte kleding en degelijke beschutting zijn in het najaar een must. En natuurlijk warm eten!

 

buiten koken in de herfst

 

Warme uiensoep voor frisse dagen

 

Neem daarom een Dutch Oven mee, dan heb je je complete keuken bij de hand. Op briketten of open vuur bereid je hierin warme, voedzame herfstgerechten. De natuur levert je in dit seizoen volop paddestoelen, noten en nog veel meer lekkers. Maar het kan natuurlijk zijn dat je niet op een plek bent waar veel valt te rapen en plukken. Of je wilt na een dag struinen in de natuur snel een degelijke warme hap koken. Gebruik dan je Dutch Oven eens voor het maken van een stevige uiensoep: speciaal voor op zo’n onstuimige najaarsdag. Want uiensoep is daar ideaal voor. Vullend, warm, gezond en gewoon lekker. En nog makkelijk te maken ook. Een ander voordeel is dat je er niet heel veel voor nodig hebt: uien, voornamelijk. En die zijn goed te bewaren, dus neem maar wat netjes mee!

 

Ingrediënten

  • Véél uien (een kilo voor 4 personen)
  • Bouillonblokjes voor 1 liter bouillon
  • 1 liter water
  • Gemengde Provençaalse kruiden
  • Zout en peper
  • Tijm, nootmuskaat en laurierblad
  • Eventueel: witte wijn
  • Sneetjes wit casinobrood of baguette
  • Geraspte kaas

 

Uiensoep maken in een Dutch Oven 

 

Bak de grof gesneden uien glazig in olijfolie of boter in je Dutch Oven. Laat ze niet te snel bruin kleuren, maar héél langzaam goudgeel bakken. Dat werkt het best als je je Dutch Oven niet al te veel verhit. Met briketten kun je dit goed regelen. Hoe minder briketten, hoe lager de temperatuur. Begin voorzichtig: je kunt beter zo nodig nog wat briketten erbij leggen dan dat al je uien zwart blakeren.

 

Zijn de uien zacht, voeg dan het water en de bouillonblokjes toe. En eventueel een scheut witte wijn. (De rest van de wijn kun je dan soldaat maken tijdens je soepmaaltje.) Breng de soep op smaak met zout, peper en de kruiden en laat hem circa 30 minuten zachtjes koken. Leg er dan de sneetjes witbrood in en bestrooi ze rijkelijk met geraspte kaas. Laat het brood in circa 5 minuten gratineren. Eet smakelijk!

 

Tegen de tijd dat je je soep op hebt, is de avond waarschijnlijk al gevallen. Maar jij hebt je buik vol en bent door en door opgewarmd voor de nacht…

 

Uiensoep uit de Dutch Oven

 


 

HarriëtHarriët facebook   

Dutchovenshop.nl blogger

 

Reiziger buiten de gebaande paden, LAW-loper en natuurmens. “Reis niet om simpelweg dingen te zien, maar om ontdekkingen te doen…”

 


Terug naar Blogs