Oerkoken op open vuur

Tijdelijke boodschap

Terug naar Blogs

Oerkoken op open vuur

overkoken op open vuur

 

Oerkoken: de naam klinkt spannend en oerkoken is dan ook een indrukwekkende ervaring. Maar wat is het precies? Oerkoken is simpel gezegd koken op de manier waarop onze verre voorouders dat al tienduizenden jaren geleden deden. In een kookpot op open vuur, met gebruikmaking van producten die streekgebonden, seizoensgebonden en onbewerkt zijn. Een millennia oude traditie dus, waar in onze moderne tijd weer heel veel belangstelling voor is. Met de kanttekening dat iedereen aan het begrip ‘oer’ zijn eigen draai geeft – en dat mag natuurlijk ook!

 

Buiten koken geeft al een oergevoel, maar die sensatie wordt nog versterkt als je kiest voor oerkoken! Als je wilt koken met onbewerkte, eerlijke ingrediënten zonder conserveringsmiddelen is het toverwoord onthaasten. Het bereiden en soms zelfs verzamelen van voedsel vergt tijd. Het werk begint soms al een dag of dagen van tevoren, zeker als je je voedsel zelf wilt plukken, verzamelen, rapen, vangen of zelfs jagen. Maar de tijd die je erin stopt, proef je terug in wat je kookt. Koken op vuur geeft je gerecht bovendien een heerlijk karakteristieke houtsmaak.

 

Oerkoken met een Dutch Oven

 

Een gietijzeren kookpot is ideaal voor het koken op houtvuur. Met een Dutch Oven kun je alle kanten op; je kunt er de meest uiteenlopende gerechten in bereiden, van lamsragout tot perentaart. Of je nu in je achtertuin, op de camping of in de ongerepte natuur bent. Een Dutch Oven heeft pootjes, zodat je hem op gloeiende kolen of vuur kunt zetten. Dankzij het hengsel aan de pan kun je hem ook aan een driepoot boven het vuur hangen. Het deksel heeft bovendien een opstaande rand, zodat je er bijvoorbeeld houtskool op kunt leggen. Zo krijg je een gelijkmatige verwarming, toch al het grote voordeel van gietijzer.

 

Oervoedsel verzamelen

 

Hoe verzamel je je voedsel anno 2020? Je kunt eerst eens kijken waar je zelf in de natuur aan kunt komen. Denk aan eetbare planten, paddestoelen en noten. Om te mogen jagen of vissen in zoet water heb je een vergunning nodig. Heb je die niet, dan kun je wild of vis ook aanschaffen: voor deze producten zijn de lijnen vaak kort. Voor zeevissen met een hengel heb je geen vergunning nodig en het is nog een spectaculair uitje ook. Aan of op zee voel je je volmaakt één met de natuur. En van de vangst kun je in je Dutch Oven echt de lekkerste slowfood gerechten bereiden. Heb je wat plantkundige kennis, denk dan ook eens aan het verzamelen van zeewier! Zie je jezelf al zitten op die camping aan zee, met zelf gepekelde vis gegarneerd met verse zeewiersalade?

 

Wat je zelf hebt verzameld en gevangen kun je aanvullen met biologische streekproducten van het seizoen.

 

Wat gaat er in de kookpot?

 

Een paar voorbeelden van niet te versmaden oergerechten:

  • Maak een stoofpot met biologisch rundvlees 
  • Bak een stevige aardappelschotel met ‘vergeten’ groenten
  • Bereid een soep van zelfgevangen garnalen 
  • Braad kip gemarineerd in lokaal geoogste wilde kruiden
  • Pekel vis in zout en gaar deze op de grill
  • Bak brood van oergranen zoals spelt

 

Tip 1: volg eens een cursus eetbare planten herkennen. Dan leer je hoeveel lokale wilde planten zich lenen om te worden verwerkt door het eten – als groente of als kruid. En ook waar je welke planten vindt: in bos of in beekdal, langs de kust of in de weideberm. Elk type natuur heeft zijn eigen eetbare planten.

 

Tip 2: Schaf het boek Oerkoken van Willem ter Steeg aan. Het staat boordevol smakelijke recepten voor oerkookfans.

 

Op welke manier je ook te werk gaat: oerkoken op open vuur in de buitenlucht met onbewerkte zuivere producten is de oudste kookwijze die er bestaat. En hij staat garant voor het lekkerste eten en de mooiste herinneringen. Dus ga eens back to basic!

 


 

HarriëtHarriët facebook   

Dutchovenshop.nl blogger

 

Reiziger buiten de gebaande paden, LAW-loper en natuurmens. “Reis niet om simpelweg dingen te zien, maar om ontdekkingen te doen…”

 


Terug naar Blogs