Herfst: langere nachten, kortere dagen, bladeren in alle kleuren, woeste wolkenluchten, mysterieuze flarden grondmist en… paddestoelen waar je maar kijkt! Treur dus niet dat de zomer voorbij is, maar ga er lekker op uit in een mooi najaarsweekeinde en geniet van de herfstpracht. En hoe kan dat beter dan met een avontuurlijke zoektocht naar eetbare paddestoelen!
Er zijn in Nederland meer eetbare paddestoelen te vinden dan je misschien zou denken. Het meest populair is eekhoorntjesbrood, dat heerlijk nootachtig smaakt en een stevige structuur heeft. Maar je kunt hier ook weidechampignons, morieljes, cantharellen, kastanjeboleten, zwavelzwammen en grote parasolzwammen vinden. En zo zijn er nog veel meer eetbare soorten die gewoon op Nederlandse bodem groeien.
Natuurlijk zijn er per streek in Nederland verschillen in de soorten die je kunt aantreffen. Grote kans van slagen heb je in oude bossen, in de duinen en in monumentale beuken- en eikenlanen.
Gezond eten uit de natuur
Paddestoelen zitten boordevol vitamines en mineralen. Ze bevatten eiwitten, vitamine B2, kalium en veel vezels. Ze vormen dan ook een gezonde basis voor een heerlijk outdoormaal. Je kunt je speurtocht naar eetbare paddestoelen combineren met het verzamelen van noten, die je in de herfst ook volop aantreft. Hazelnoten, beukennootjes, tamme kastanjes en walnoten zijn in het najaar makkelijk te vinden en ze vormen een goede aanvulling op de paddestoelen.
Wildplukken in het bos: een goede voorbereiding
Belangrijk is wel dat je je goed voorbereidt op het wildplukken. En die voorbereiding begint met veel kennis opdoen van eetbare en giftige soorten. Je uitje moet wel leuk blijven natuurlijk! Zoek daarom eerst eens iemand op met veel verstand van paddestoelen. Die kan je uitleggen welke soorten je kunt eten en ook waar je die kunt vinden. Ook zijn er leuke cursussen te volgen, waar je alles leert over het plukken van smakelijke paddestoelen. Ga je op pad? Bij twijfel over de eetbaarheid van een paddestoel is er maar één gouden regel: NIET eten!
Houd er rekening mee dat wildplukken niet overal is toegestaan. Zoek dus eerst uit waar het mag. Kleinschalig plukken voor eigen gebruik is in veel natuurgebieden toegestaan. Pluk wel met respect voor de natuur en neem alleen het deel van de paddenstoel mee dat bovengronds staat. Zo roei je de soort niet uit, maar ontstaan er een jaar later weer nieuwe paddestoelen.
Paddestoelen bakken in een skillet
En dan heb je eindelijk, na een mooie speurtocht, je eetbare zwammen geoogst. Tijd om in the open te gaan kokkerellen. Maak een vuur en bereid daarop bijvoorbeeld een smakelijke paddestoelenstoofpot in een Dutch Oven. Of maak een heerlijke frittata, een flink gevulde omelet. Een frittata van eekhoorntjesbrood, aardappel en ui is goed voor de stevige trek en je maakt hem in een handomdraai in een van onze praktische skillets. Een skillet is een degelijke gietijzeren pan die zich perfect leent voor bakken buiten. De grillige warmte van open vuur wordt dankzij het gietijzer namelijk heel gelijkmatig verdeeld. Daardoor wordt je gerecht door en door goed gaar.
Tijd om je spullen te pakken en op pad te gaan! Paddestoelen zoeken die je vervolgens in de openlucht omtovert tot een smakelijk paddestoelenmaaltje, heerlijker kan de herfst toch niet worden?
Dutchovenshop.nl blogger
Reiziger buiten de gebaande paden, LAW-loper en natuurmens. “Reis niet om simpelweg dingen te zien, maar om ontdekkingen te doen…”