Paella op de barbecue

Tijdelijke boodschap

Terug naar Blogs

Paella op de barbecue

Paella op de barbecue

 

De lekkerste paella maak je buiten. Komt dat even mooi uit als je van outdoor cooking houdt!

 

Lekker koken en eten in de buitenlucht zoals dat traditiegetrouw al eeuwen gebeurt in de Spaanse regio Valencia. De streek waar de paella van oorsprong vandaan komt. Een paella hoort langzaam te garen, dus trek er de tijd voor uit. De charme van buiten koken en eten is juist dat je geen haast hebt en de tijd neemt om rustig je voedsel te bereiden en er daarna lang van te genieten!

 

In Spaanse sferen

 

Er circuleren allerlei paella recepten. De authentieke is afkomstig uit de provincie Valencia en werd oorspronkelijk gemaakt met kip en konijn. Aan zee ontstonden later ook de meer bekende versies met zeevruchten zoals garnalen en mosselen. Tegenwoordig zijn er talloze variaties. Met chorizo, met rundvlees, met vis of juist vegetarisch. Om de paella mooi droog te houden, kun je beter geen groenten gebruiken die veel vocht bevatten, zoals tomaat en champignons. Doe je dit wel, voeg dan minder bouillon toe. Voor onze versie hebben we kippenborst gebruikt, maar je kunt ook voor kippenpootjes kiezen.

 

Paellapan voor buiten

 

Voor je van start gaat, heb je goed materiaal nodig. Onze paellapannen zijn ideaal voor outdoor cooking! Ze zijn net als de traditionele paellapannen gemaakt van robuust staal, kunnen tegen een stootje en we hebben ze in allerlei maten. Ons grootste exemplaar heeft een diameter van 70 cm. Ideaal als je voor een grotere groep mensen wilt koken. Je kunt de pan gebruiken op de barbecue, een gasbrander of op een houtvuur. In dat laatste geval heb je een driepoot nodig, of je maakt een muurtje van stenen rond je open vuur. We kozen in dit geval voor een grote barbecue. Als je daar ook voor kiest, zorg dan dat er nog een aantal centimeters ruimte is rondom de pan, zodat er zuurstof bij je houtskool kan komen. Steek de houtskool aan en wacht tot de warmte zich gelijkmatig over de barbecue heeft verdeeld.

 

Paella maken buiten

 

Heb je je geïnstalleerd op een mooie plek en is de barbecue op temperatuur, dan kun je aan de slag! Wat heb je nodig voor onze paella-met-kipversie?

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 350 gr paella rijst of andere rijst met droge korrel
  • 500 gram kippenborst in plakjes (of kippendijen)
  • 200 gram sperziebonen of snijbonen
  • 2 middelgrote uien 2 gele paprika’s
  • Een flinke scheut olijfolie
  • 1 liter kippenbouillon
  • Vijf teentjes knoflook
  • Een paar takjes rozemarijn
  • Enkele draadjes saffraan of wat saffraanpoeder
  • Zout en peper
  • Schijfjes citroen

 

Bereiding:

 

Maak vooraf een liter kippenbouillon van water en bouillonblokjes. Doe de olijfolie in de paellapan en braad de plakjes kip aan. Voeg na enkele minuten de in kleine stukjes gesneden ui, paprika en snijbonen of sperziebonen toe. Roerbak het geheel enkele minuten, alsof je wokt. Voeg vervolgens de rijst toe, met de saffraan en rozemarijntakjes en schenk er steeds een paar soeplepels bouillon bij. Als het water is opgenomen en verdampt, voeg je weer wat bouillon toe, net zolang tot de rijst gaar is. Maak je paella op smaak met zout en peper en garneer het gerecht met schijfjes citroen. Je kunt er ook een beetje citroensap over sprenkelen.

 

Eten uit de pan

 

Laat iedereen aanschuiven rond de pan: van oudsher wordt paella zó uit de pan gegeten, dus je hoeft alleen maar lepels uit te delen. Geniet van dit eerlijke en heerlijke gerecht. De buitenlucht doet de rest. Het wordt vast een avond voor in de boeken!

 


 

HarriëtHarriët facebook   

Dutchovenshop.nl blogger

 

Reiziger buiten de gebaande paden, LAW-loper en natuurmens. “Reis niet om simpelweg dingen te zien, maar om ontdekkingen te doen…”

 


Terug naar Blogs