Pepernoten maken op de barbecue

Tijdelijke boodschap

Terug naar Blogs

Pepernoten maken op de barbecue

​​Pepernoten maken op de barbecue

 

Het sinterklaasfeest komt er weer aan. En wat is er met sinterklaas leuker dan zelf pepernoten maken? Simpel: zelf pepernoten maken op de barbecue!

 

Maak er dit jaar eens een avontuurlijke sinterklaas van en vier het feest buiten. Compleet met pepernoten die je zelf bakt in een skillet op de barbecue. De kinderen zullen zo’n festijn zeer waarderen! En je vrienden of familie vast ook…

 

Sinterklaas vieren buiten

 

Zoek allereerst een goede plek waar je je barbecue kunt aansteken, in de tuin of op de wintercamping bijvoorbeeld. Zet er eventueel nog een vuurschaal bij voor de warmte. Leg fleecedekens klaar en nodig de familie of de buren ook uit om een nootje mee te pikken. En het pakjesfeest buiten te vieren: samen rond de barbecue.


 

Recept voor pepernoten

De officiële naam van de kruidige halve bolletjes luidt trouwens kruidnoten. Pepernoten zijn eigenlijk de taaitaai-achtige brokken die je ook wel eens ziet en waar een snufje peper aan is toegevoegd. Maar in de volksmond zijn beide vormen pepernoten gaan heten.

 

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 100 gr boter
  • 50 ml melk
  • 1 flinke eetlepel speculaaskruiden
  • Mespuntje zout

 

Back to basic: buiten bakken

 

Neem een groot formaat skillet en vet deze in met boter. Je maakt de pepernoten het makkelijkst boven kooltjes. Zorg dat er geen kooltjes pal onder de skillet liggen, maar leg ze iets in een cirkel eronder. Dan wordt de grillpan niet té heet.

 

Kneed de boter eerst zacht in een grote kom. Zeef het bakmeel erboven. Voeg dan de overige ingrediënten toe, behalve de melk. Kneed het geheel even goed door en voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Je krijgt zo een soepel deeg. Is het nog te droog, doe dan nog een beetje melk erbij.

 

Vorm kleine balletjes van het geknede deeg met een doorsnee van ongeveer 1,5 cm maximaal en verspreid de balletjes op de plaat. Druk ze een beetje plat. Leg de balletjes iets uit elkaar, zodat de warmte zich rondom goed kan verdelen. Plaats de skillet op de bbq als de kooltjes flink gloeien. Het duurt ongeveer 15 minuten voor je kruidnoten klaar zijn. Houd ze wel in de gaten, want de onderkant verkleurt als eerste. Check na 15 minuten of ze gaar zijn en laat ze eventueel nog 5 minuten langer bakken.


 

Schep de pepernootjes uit de skillet in een schaal. Warme chocolademelk met slagroom of een glas glühwein erbij… Alleen die heerlijke geuren al. En als de barbecue toch warm is: rijg wat marshmallows op satéprikkers en grill ze boven de kooltjes. Een fijn sinterklaasfeest!

 


 

HarriëtHarriët facebook   

Dutchovenshop.nl blogger

 

Reiziger buiten de gebaande paden, LAW-loper en natuurmens. “Reis niet om simpelweg dingen te zien, maar om ontdekkingen te doen…”

 


Terug naar Blogs