Ambachtelijke stroopwafels

Wie aan Nederland denkt, denkt aan stroopwafels: knapperige wafels met een laagje stroop ertussen, dat er verleidelijk langs de randen uitloopt. Een traktatie waar niet alleen Nederlanders, maar ook liefhebbers wereldwijd van genieten!

Ambachtelijke stroopwafels

Voorbereidingstijd 15 minuten Kooktijd 30 minuten Rust tijd 1 uur Totale tijd 1 uur 45 minuten
Moeilijkheid: Gemiddeld Porties: 14

Omschrijving

Ingrediënten

Kook modus Uitgezet

Instructions

  1. Meng de melk en gist in een schaaltje en roer goed door. Laat het een paar minuten staan zodat de gist kan oplossen.
  2. Maak het deeg door de melk, 120 gr boter, bloem, ei, witte basterdsuiker, boter en zout te kneden in een kom tot een soepel deeg.
  3. Dek het geheel af en laat het 60 minuten rijzen. Ondertussen kan je verder met de stroop.
  4. Verwarm een pan en voeg de schenkstroop, lichtbruine basterdsuiker, 80 gr boter en kaneel toe.
  5. Blijf roeren tot de suiker oplost en de boter smelt. Laat de stroop zachtjes doorkoken.
  6. Pak het gerezen deeg en maak kleine balletjes van ongeveer 40 gram per stuk.
  7. Leg het balletje in het stroopwafelijzer, druk het plat en bak de wafel goudbruin. Zorg ervoor dat de wafels niet te dun zijn, omdat je ze nog moet doorsnijden.
  8. Maak je wafel zodra hij klaar is perfect rond met een uitsteker of snijd hem zelf rond. Werk snel, want de wafel moet warm blijven voor de volgende stap.
  9. Snijd de wafel horizontaal door de helft en smeer de stroop tussen de twee helften.
  10. Herhaal tot al het deeg op is. Laat de wafels even afkoelen en eet smakelijk!