dutchovenshop

Ambachtelijke stroopwafels

Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 30 minuten
Rust tijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Bereidingswijze: Bakken
Oorsprong: Nederlands
Moeilijkheid: Gemiddeld
Porties: 14
Beschrijving

Ingrediƫnten
  • 15 ml melk
  • 7 gr gedroogd gist
  • 250 gr bloem
  • 200 gr roomboter
  • 80 gr witte basterdsuiker
  • 1 st ei
  • 1/2 tl zout
  • 200 gr stroop
  • 120 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl kaneel
Instructies
  1. 1
    Meng de melk en gist in een schaaltje en roer goed door. Laat het een paar minuten staan zodat de gist kan oplossen.
  2. 2
    Maak het deeg door de melk, 120 gr boter, bloem, ei, witte basterdsuiker, boter en zout te kneden in een kom tot een soepel deeg.
  3. 3
    Dek het geheel af en laat het 60 minuten rijzen. Ondertussen kan je verder met de stroop.
  4. 4
    Verwarm een pan en voeg de schenkstroop, lichtbruine basterdsuiker, 80 gr boter en kaneel toe.
  5. 5
    Blijf roeren tot de suiker oplost en de boter smelt. Laat de stroop zachtjes doorkoken.
  6. 6
    Pak het gerezen deeg en maak kleine balletjes van ongeveer 40 gram per stuk.
  7. 7
    Leg het balletje in het stroopwafelijzer, druk het plat en bak de wafel goudbruin. Zorg ervoor dat de wafels niet te dun zijn, omdat je ze nog moet doorsnijden.
  8. 8
    Maak je wafel zodra hij klaar is perfect rond met een uitsteker of snijd hem zelf rond. Werk snel, want de wafel moet warm blijven voor de volgende stap.
  9. 9
    Snijd de wafel horizontaal door de helft en smeer de stroop tussen de twee helften.
  10. 10
    Herhaal tot al het deeg op is. Laat de wafels even afkoelen en eet smakelijk!
Heb jij dit recept al gemaakt?
Bekijk online: https://www.dutchovenshop.nl/recepten/ambachtelijke-stroopwafels/