Australian Damper
Omschrijving
Het mooie van dit recept is dat het deeg niet gebakken wordt in een pan of op een stok, maar rechtstreeks in de hete as. Je hebt een vuur nodig dat al even brand, en gebruikt hete en wat gloeiende kolen. Dit geeft het brood een buitengewoon lekker smaak, een krokante korst en vooral een onvergetelijke beleving.
Ingrediënten
Kook modus Uitgezet
Instructions
-
Het maken van het deeg
Doe de bloem en het bakpoeder in een grote schaal of Dutch oven en strooi het zout langs de rand. Maak dan een kuiltje ter grote van je vuist in het midden van de bloem en doe daar de olijfolie in. Pak nu de fles (handwarbier bij het vuur vandaan en giet dat langzaam in het kuiltje terwijl je met een pollepel de bloem, olie en bier rustig met elkaar mengt. Als het bier op is en het mengsel is nog te droog vul je het aan met handwarm water tot een mooi kneedbaar deeg.
-
Het deeg kneden
Kneed het deeg vervolgens met je handen voor tenminste 15 min, tot het deeg elastisch is en je dunne vliesjes kan trekken zonder dat het scheurt. Duw het deeg tot een platte schijf en vouw het twee keer dubbel. Leg het deeg met de open punten naar beneden en maak er een mooie egale bol van. Deze duw je vervolgens weer plat tot een mooie ronder schijf.
-
Het bakken
Bereid nu een plek ter grote van je deeg voor in de kolen door de kolen te egaliseren en te bedekken met witte as. Leg je deeg op de hete as en bedek het deeg ook met hete as. Schep daaroverheen een dun lage kolen en laat het deeg voor zo'n 45 min bakken, Tik na 45 min. met je vinger op het deeg om te controleren of het gaar is. Als je een hol geluid hoort is je Damper klaar. Pak de damper uit het as en borstel hem af met de tak van een den of schoon droog gras. Verwijder eventuele kooltjes die in de korst zitten en laat het brood voor 15 afkoelen.