Bread-on-a-stick is een klassieker die ideaal is om tijdens reizen te bereiden.

Brood op een stok

Voorbereidingstijd 15 minuten Kooktijd 40 minuten Totale tijd 55 minuten
Moeilijkheid: Gemiddeld Porties: 4

Omschrijving

Niet alleen is het erg makkelijk te maken maar je hebt geen enkel kookgereedschap nodig dan je handen en een stok.

Nog een pluspunt van deze methode is dat je vrijwel heel snel klaar bent. In tegenstelling van echt brood bakken in een billycan of Dutch Oven, is de baktijd aanzienlijk korter. Hier geldt natuurlijk hoe dunner op je stok hoe eerder klaar! Je kunt tevens erg variëren in vullingen: kaas, kaas en spek, vis, ham, kaneel en suiker, brandnetel, enz. Mogelijkheden zijn legio.

Je kunt gist, zout en olie aan het deeg toevoegen. Dat maakt het brood natuurlijk extra lekker en luchtig maar als je dat niet op voorhanden hebt kan het ook met water en bloem.

Ingrediënten

Kook modus Uitgezet

Instructions

  1. Deeg maken
    Kneed alle ingrediënten door elkaar. Afhankelijk van welke vulling je gaat gebruiken is het aan jou om te bepalen of je deze nu al door het deeg gaat verwerken of later (zie voorbeeld hieronder). Uit onze eigen ervaring en uit ervaring van deelnemers, is gebleken dat wanneer je de vulling er later los in doet de smaak beter tot zijn recht komt.
  1. Deeg laten rijzen
    Laat het geheel afgedekt rusten vlakbij een warmtebron (kamertemparatuur). Als het zonnetje goed schijnt is dat al goed genoeg! De tijd is afhankelijk van de haast die je hebt. Je kunt ook het deeg al op het stok vastmaken en dan op redelijke afstand van het vuur plaatsen. Dan rijst het ook, of je nu gist of geen gist gebruikt.
  1. Het broodje vullen
    Druk het deeg plat zodat je een mooie lap hebt. Plaats de kaas over de hele lengte in het midden en vouw de lap weer dicht. Knijp het deeg heel goed dicht zoals in het voorbeeld te zien is.
  1. Brood op de stok rijgen
    Zoek een mooie dunne stok minimaal 1,5 meter lang. Maak aan het dikke uiteinde een haringpunt. Het andere uiteinden maak je schoon en haal je evt. schors af, hier komt je brood op. Draai nu je brood op de stok. Let op twee dingen! Zorg ervoor dat er ruimte tussen komt. Dit zorgt ervoor dat het brood overal meer warmte kan krijgen en omdat het nog gaat rijzen wordt die ruimte vanzelf weer opgevuld. Ten tweede, druk het einde van het brood heel goed aan elkaar vast. Je moet dus heel hard knijpen zodat het brood niet loslaat.
  1. Brood bakken
    Plaats nu het brood dichtbij het vuur. De warmte die je nodig hebt is op deze manier te bepalen: als je eigen hand tussen brood en vuur niet langer dan 3 seconden kunt houden dan weet je dat het warm genoeg is. Draai het brood pas één kwartslag als het mooi bruin is geworden. Het zou niet langer dan vier keer 10 minuten moeten duren.

Notitie

Je kan het broodje vullen met ingrediënten naar keuze.