Klassieke Johnnycakes
Omschrijving
Johnnycakes zijn eenvoudig te maken en makkelijk mee te nemen op pad. Ze blijven lang goed en zijn zeer geschikt als ontbijt, lunch of stevig tussendoortje. Je kunt er dus van tevoren in je Dutch Oven een hele stapel bakken. Maïsmeel is de basis van deze lekkere pannenkoekjes en de smaak is een combinatie van een American pancake en een tortilla. De Johnnycakes zijn al eeuwen oud. Het recept is afkomstig van de Pawtuxet Indianen, een stam uit Noord-Amerika. Iets preciezer, uit New England, in het noordoosten van de VS. Pioniers die in deze regio neerstreken, namen het recept over en zo verspreidde het zich wereldwijd. Waar de naam Johnnycake vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Er circuleren nogal wat verschillende theorieën. Vermoedelijk hebben de kolonisten de oorspronkelijke Indiaanse naam verbasterd tot het woord Johnny. Anno nu zijn de cakes vooral heel populair in de Caribische keuken, waar ze worden gemaakt in gietijzeren pannen.Ingrediënten
Kook modus Uitgezet
Instructions
-
Voorbereidingen
Breng eerst het water aan de kook in een pannetje, ketel of een praktische Kelly Kettle. Vet de skillet in met wat olie of boter.
-
Het beslag maken
Doe het maïsmeel en zout in een kom. Giet het kokende water heel langzaam over het maïsmeel, terwijl je constant roert met een pollepel. Vervolgens voeg je eventueel nog melk toe. Of iets meer water. Je krijgt nu een stevig, niet vloeibaar beslag. Laat dit 10 minuten rusten.
-
De cakes bakken
Laat de skillet door en door warm worden boven een vuurtje, of op de barbecue. Schep dan met een grote lepel een schep beslag in de skillet en druk het mengsel plat met een spatel. Laat 1 kant goudbruin worden, keer de cake om en bak de andere kant. Het lijkt eigenlijk net op pannenkoeken bakken.
Notitie
De oorspronkelijke maïscakes van de Indianen bestonden alleen uit meel, water en zout. Als je op trektocht bent en je wilt geen pakken melk meeslepen, is dit dus ook een perfect recept voor je ontbijt!
Wil je een nog steviger ontbijt, grill dan op je barbecue of boven je houtvuur wat worstjes en eet die bij je maïsmeelcakes. Of strooi reepjes bacon over het beslag in de skillet en bak deze mee. Ben je meer een zoetekauw, dan kun je ook wat suiker aan het beslag toevoegen.