Pulled Chicken
Omschrijving
Pulled chicken is een vrij makkelijk gerecht dat op talloze manieren te bereiden is. Er zijn vele recepten te vinden van heel simpel tot uitgebreid en meestal gebaseerd op kip, kruiden en BBQ saus, waarbij de gekruide kip gaar stooft in de saus. Bij dit recept kiezen wij voor iets minder “standaard”, door de BBQ saus vooraf zelf te maken. Meestal worden pulled chicken en pulled pork gegeten op een broodje of een andere bijlage zoals rijst, gebakken aardappeltjes, etc. Hetgeen dat wat ons betreft de kruidige rooksmaak perfect in balans brengt is een “zuurtje”. Vaak wordt daarom op een broodje pulled pork bijvoorbeeld een relish van verschillende ingemaakte/met azijn ingekookte groenten geserveerd. er al doorheen zit. De saus zal hierdoor meer lijken op een zigeuner- of shaslicksaus. De aangegeven hoeveelheden zijn wellicht niet exact omdat we nooit vanaf papier koken maar altijd met gevoel dus e.e.a. berust meer op inschatting. Wij koken zelf graag met zo veel mogelijk biologische en verse ingrediënten maar je kunt dit recept uiteraard helemaal naar je eigen hand zetten. Belangrijkste is wat ons betreft plezier bij het koken, dat het goed smaakt en uiteraard veel gezelligheid.
Ingrediënten
BBQ saus
Broodjes pulled chicken
Instructions
BBQ saus
-
- Snij de knoflook en groenten allemaal zo fijn mogelijk en zet daarna een grote pan op met een scheut olijfolie.
- Fruit de knoflook en ui glazig aan voeg de puntpaprika toe en bak dit 1 minuut mee. Voeg daarna het gerookte paprikapoeder toe. Door het paprika poeder even mee te bakken en goed te verhitten komen de smaken veel beter los. Voeg de rietsuiker toe en laat dit even karameliseren. Daarna pas de tomaten toevoegen. Blijf telkens goed roeren en zorg dat dat het niet aanbrand.
- Blus af met de whiskey en voeg daarna appelcider, tomatenketchup, cayennepeper, cajunkruiden, mosterdzaad Worchester Sauce en zilveruitjes toe, breng dit geheel aan de kook en laat dit een tijdje op laag vuur door pruttelen.
- Breng op smaak met zout en proef of de smaak van de saus in balans is. Het is belangrijk dat je een fris zuurtje proeft maar het moet niet zo zuur zijn als piccalilly. Naar snaak kan je e.v.t. nog wat suiker, azijn, peper of andere kruiden toevoegen.
- Neem de pan van het vuur, giet de saus in een grote weckpot of andere bak of pot en laat dit afkoelen. In een weckpot is de saus uiteraard extreem lang houdbaar.
Pulled Chicken
-
- Stook voldoende briketten (ca. 12-16) op om de onderkant van de DO flink te verhitten. Voor de bovenkant heb je ongeveer 8-10 briketten nodig. (let op, bij een kleinere DO gebruik je uiteraard minder briketten).
- Spoel ondertussen het vlees af en controller bij kippendijen dat er geen botsplinters meer in het vlees zitten. Dep het vlees droog met keukenpapier (dit mag niet te nat zijn).
- Kruid ondertussen het vlees goed aan alle kanten en wees vooral niet te zuinig met kruiden.
- Verdeel de briketten gelijkmatig onder de DO en laat deze goed heet worden.
- Verhit wat olie in de pan en leg de kip erin . Braad het vlees aan alle kanten goed aan (draaien kan makkelijk met een BBQ tanen als de buitenkant net een beetje bruin begint te worden voeg je de BBQ saus toe zodat de kip net “onder water” staat. Doe de deksel erop en laat dit ca. een half uur pruttelen. Controleer af en toe of het lekker zachtjes pruttelt, het is niet de bedoeling dat het als een kolkende lavamassa aan het koken is. als het te hard gaat kan je eventueel een paar kooltjes opzij of bovenop leggen.
- Na een half uur even controleren of alles goed gaat en of het vlees niet vast zit aan de bodem. Vervolgens gaat de deksel er weer op en mag het nog een half uur door pruttelen.
- Na ongeveer een uur tot 75 minuten is de kip goed gaar. Dit kan je na een uur al even voorzichtig met een vork of lepel proberen door in het vlees te prikken en te kijken hoe de textuur is. Als het goed is begint het vlees dan uit elkaar te vallen. Als je ziet dat er veel vet boven is komen drijven schep je dit er met een pollepel vanaf. Bij kippendijen heb je daar wat sneller last van omdat er veel meer vet aan het vlees zit.
- Nu neem je de pan van het “vuur” en en kan je met 2 vorken beginnen om het vlees uit elkaar te plukken. Als het vlees helemaal uitklaar geplukt is en vermengt is met de saus ben je in principe klaar. Als je vind dat je pulled chicken nog iets te “droog” is kan je er nog wat extra BBQ saus doorheen scheppen als je nog wat over hebt. Je kan beter iets te weinig in de pan doen en later er doorheen roeren dan dat je na het plukken een hele zompige substantie over houdt. Als je van iets meer vulling houdt kan je er nog een blikje mais doorheen roeren.