Een heerlijke Russisch gerecht.

Stroganoff recept

Voorbereidingstijd 5 minuten Kooktijd 30 minuten Totale tijd 35 minuten
Moeilijkheid: Gemiddeld Porties: 4

Omschrijving

Sinds ik deze braadslede in bezit heb maak ik er steeds meer in. Wat ik vooral makkelijk vind is dat je 'm tevens als pan kan gebruiken. En zo maakte ik dus een Stoganoff op iets andere wijze.

Ingrediënten

Kook modus Uitgezet

Instructions

  1. Groenten
    verhit je Dutch Oven en snij de ui in kleine stukje en fruit deze met wat boter, niet te heet dan wordt de ui bitter. Zodra de ui glazig begint te worden voeg je de paprika en gesneden champignons toe. Bak het geheel half gaar maar in ieder geval tot het vocht verdampt is.
  1. Specerijen
    Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even mee. Dat maakt de saus zoeter, hou je meer van een zuurtje bak de tomatenpuree dan kort mee. Voeg de paprikapoeder en knoflook toe en bak deze even aan. Kijk uit dat je vuur niet te heet is, paprikapoeder en knoflook worden snel bitter.
  1. Alcohol
    Blus het geheel af met vodka.
  1. Roux
    Voeg eventueel wat extra boter toe als het geheel te droog is. De boter is onderdeel van je roux dus die heb je nodig. Voeg dan de bloem toe en vorm een soepele bal van de massa. Bak dit rustig gaar, en blijf de massa door de pan bewegen. Je ziet de structuur van de bal veranderen. Heb je teveel aanzetsel op de bodem voeg dan een tikje boter toe. Je maakt dus nu een roux met ingredienten.
  1. Toevoeging
    Haal de pan of braadslee van de hittebron af en roer er een flinke scheut koude bouillon doorheen en maak een saus van het geheel. Probeer zo goed te mengen dat er geen meelklontjes meer zijn.
  1. Afmaken
    Verhit de pan weer en zodra de saus begint in te dikken voeg je beetje bij beetje het resterende vocht toe. Kom je klontjes tegen dan kan je die met een pollepel plat drukken en in de saus roeren. Breng het geheel op smaak met de creme fraiche, peper en zout, worshestershire saus en eventueel tabasco. Ik heb het vlees aangeschroeid op de grill en laten doorgaren in de saus. Wel zo makkelijk en de smaken kunnen mooi samensmelten.

Notitie

Bij het gebruik van een roux dan moeten roux en vocht verschillend van temperatuur zijn wil je klontjes voorkomen. Hete roux, koud vocht. Of omgekeerd. Koud water en een bouillonblokje toevoegen werkt vaak net zo makkelijk. Varieer eens met je paprika poeder. Zoet, scherp, gerookt er zijn vele smaken. Zoek die combinatie die jou en je gasten of gezin het lekkerst vinden. De scherpte van het gerecht kan je halen uit tabasco, de hoeveelheid scherpe paprikapoeder of door cayennepeper toe te voegen. In het originele recept werd cayennepeper gebruikt. De creme fraiche kan je vervangen door zure room of slagroom. Of een plantaardige vervanger naar wens. Recepten zijn handleidingen. De door jou gebruikte bloem kan meer of minder vocht binden dan de bloem die ik gebruikte. Voeg vocht stapsgewijs toe. Zorg dat je snel meer vocht kan toevoegen als dat nodig mocht zijn. Paprikapuree is ook een fijne aanvullingen geeft een volle smaak. Door het aangrillen krijgt je vlees een intense smaak, het bereiden boven open vuur voegt veel smaak toe aan vlees en saus.