Volkoren brood maken in de gietijzeren broodpan

Brood vormt de perfecte basis voor talloze gerechten en kan op honderden manieren worden gebruikt. Er gaat niets boven de geur van versgebakken brood. Het is heerlijk om te kunnen genieten van warm, knapperig brood.

Volkoren brood maken in de gietijzeren broodpan

Voorbereidingstijd 30 minuten Kooktijd 45 minuten Rust tijd 4 uur Totale tijd 5 uren 15 minuten
Seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Omschrijving


Ingrediënten

Kook modus Uitgezet

Instructions

  1. Los het gist op in lauwwarm water in een grote kom.
  2. Voeg de suiker, het meel, de bloem en het zout toe en roer dit met een houten lepel, en kneed het tot een samenhangend geheel.
  3. Dek de kom af en laat het deeg ca. 2 uur rijzen op kamertemperatuur.
  4. Bestuif je werkoppervlak met bloem en leg het deeg erop.
  5. Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen en draai het geheel een kwartslag. Herhaal dit totdat je klokje rond bent geweest. Maak vervolgens een bal van het deeg. Eventueel kan je tussendoor bloem toevoegen als het deeg te plakkerig is.
  6. Bestuif een theedoek met bloem en leg de deegbal hierop. Plaats de bal terug in de kom en laat het deeg wederom ca. 2 uur rijzen.
  7. Vet de gietijzeren broodpan in en verwarm deze op het vuur.
  8. Doe het deeg in de broodpan en snijd een grote snee in de bovenkant van het deeg.
  9. Bak het brood 45 minuten en verwijder na 20 minuten de deksel van de pan.
  10. Tik op het brood; als het brood hol klinkt, is hij klaar. Tijd om te genieten!

Serveer en variatie tips

Variatietip: Je kunt vele variaties van dit brood maken door bijvoorbeeld zaden toe te voegen.