Een heerlijk recept voor witte bolletjes. Los voor de lunch of als bijgerecht tijdens het avondeten.

Witte bolletjes

Voorbereidingstijd 25 minuten Kooktijd 25 minuten Totale tijd 50 minuten
Moeilijkheid: Gemiddeld Porties: 6

Omschrijving

Recept om zonder zelf deeg te maken toch redelijk snel vers en lekker brood op tafel te toveren. In het kader van “een beetje van Maggie en een beetje van mezelf”, posten we hiermee graag een eenvoudige manier om verse bolletjes/vers brood in de Dutch Oven te bakken. Tegenwoordig kan je in de supermarkt niet alleen vers croissantdeeg in kokertjes in de koeling vinden, maar ook deeg voor verse witte bolletjes. Normaliter zitten er 6 losse bolletjes in een koker en deze kan je perfect bakken in een DO. Wij hebben op diverse kampeer- en hangmatweekenden een kokertje meegenomen om zonder zelf deeg te maken toch redelijk snel vers en lekker brood op tafel te tovere

Ingrediënten

Kook modus Uitgezet

Instructions

Werkwijze

  1. Voorbereiding
    Plaats een cirkel van (niet te veel) gloeiende kolen onder de Dutch Oven en een grotere hoeveelheid op de deksel (meestal gewoon een volle deksel). Let op! je hebt altijd een stuk meer bovenwarmte dan onderwarmte nodig, anders verbrand de onderkant.
  2. Laat de pan even op temperatuur komen en en vet daarna de bodem of de onderkant van de bolletjes met een heel klein beetje olijfolie of boter in.
    Je kan om de bolletjes nog mooier te maken, wat sesam of maanzaad toevoegen op de bovenkant. Mocht het niet blijven plakken kan je water gebruiken.
  3. Bakken
    Plaats de bolletjes iets uit elkaar op de modem en leg het deksel er terug op. Over het algemeen moet je er rekening mee houden dat de baktijd een half of 1 keer langer is dan op de verpakking staat (afhankelijk van de grote van je DO en de temperatuur. Wij bakken deze altijd in een QT6. Controleer regelmatig of de temperatuur niet te hoog is .
    Als je iets minder bovenhitte gebruikt, moeten de bolletjes halverwege omgedraaid moeten worden omdat ze dan snel rondom lekker knapperig worden.
  4. Extra
    Door het gebruik van een beetje olie krijgt het boor een licht oliebollenaroma.

Notitie

- Alternatief kan je de bolletjes ook op een velletje bankpapier bakken. - Als je de porties tegen elkaar aanlegt krijg je een soort breekbrood. - Uienbroodvariant: Als je alle deegbolletjes met een mes halveert en gelijkmatig verdeeld op de bodem en deze dan rijkelijk belegd met uienringen en kaas, maak je in een handomdraai een heerlijk uienbrood.