Seasonen & Onderhoud

Een Dutch Oven is een veelzijdige gietijzeren pot die je kunt gebruiken op open vuur, barbecues en ouderwetse gasfornuizen. Heb jij een Dutch Oven aangeschaft? Dan moet je hem eerst seasonen (inbranden) voordat je hem in gebruik neemt. Een goede behandeling voorkomt dat de gerechten aankoeken en beschermt tegen roestvorming. Een klassieke Dutch Oven wordt namelijk in de fabriek met was behandelt. Deze was moet je vooraf verwijderen en dan je pan seasonen. Dit is het proces waarbij je plantaardige olie in de poriën van de pan laat trekken. Pas daarna kun je hem in gebruik nemen en er de heerlijkste gerechten in klaarmaken.   


Seasonen voorbereiden


Zorg dat je voldoende ruimte hebt om aan het werk te gaan. De ideale werkplaats is buiten, omdat het seasonen flink wat rommel en rook kan geven. Heb je geen buitenruimte? Zorg dan voor voldoende ventilatie van de oven en de ruimte.  


Grondige reiniging


Was je Dutch Oven grondig schoon. Gebruik bij voorkeur geen zeep. De smaak van zeep trekt in het ijzer en is er moeilijk weer uit te krijgen. Het resultaat is dat je eten een lange tijd naar zeep smaakt. Je mag de pot schuren met staalwol, maar let op dat je de pan niet beschadigt. Is je pan echt heel vies, dan zijn er speciale schoonmaakmiddelen voor de Dutch Oven te verkrijgen.  


Droog de pan nauwkeurig


Voordat je echt kunt gaan seasonen, moet je pan helemaal droog zijn. Droog met een theedoek en laat de pan nog enige tijd op laag vuur staan om hem volledig droog te krijgen.  


Bescherm de ondergrond


Tijdens het proces zal er olie uit de pan druppelen. Leg daarom een beschermende laag bakpapier op de bodem van je oven of vuurplaats. Je kunt de pan ook in een ovenschaal zetten.


 

Kies het goede product


Voor het inbakken is vet nodig om in het gietijzer te trekken. De meeste mensen gebruiken plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, of dierlijk vet. De voorkeur gaat uit naar vet dat niet een te sterke smaak heeft. Boter is niet geschikt, omdat het verbrandt.  


Invetten


Bestrijk de Dutch Oven met de gekozen olie. Gebruik een jute doek of een papier om de olie te verdelen. Behandel zowel de binnen- als de buitenzijde. Het handvat bestrijk je uiteraard niet. Amerikaanse recepten adviseren ook om crisco te gebruiken. In Nederland doen we dat eigenlijk niet, vanwege de concentratie van verzadigde vetzuren in dit product.  


Verwarmen


Zet de pan op zijn kop op het vuur of in je oven. Verwarm de Dutch Oven 45 tot 60 minuten op 180°C. Doordat de pot ondersteboven staat, loopt de olie of het vet eruit, wat een egale afdekking van de poriën geeft. Zet je de pot rechtop, dan verzamelt de olie zich onderin. Er kan flink wat rook vrijkomen tijdens deze fase van seasonen. Zorg dus altijd voor goede ventilatie.  


Langzaam afkoelen


Laat je pan rustig afkoelen. Dit zal ongeveer 20 minuten duren. In deze periode geef je de olie een kans om diep in de poriën te trekken. Ga niet overhaast te werk. Mochten er nog resten olie of vet zichtbaar zijn na het afkoelen, dan kun je deze met een schone doek verwijderen. Je Dutch Oven zal nu een donkere glans vertonen en is klaar voor gebruik.  


Wist je dat….

  • Hoe vaker je de Dutch Oven gebruikt, hoe beter hij geseasoned is?
  • Je een seasonbehandeling pas hoeft te herhalen als eten erg in de pan blijft plakken?
  • Je soms het invetten en verwarmen een aantal keer moet herhalen voor een optimaal resultaat?
  • Koks adviseren om de behandeling elke 6 maanden te herhalen?
  • Zeep al je harde werk teniet doet? Is de pot met zeep gewassen, dan moet je hem zeer grondig naspoelen en opnieuw behandelen.