Upside Down Fire

Tijdelijke boodschap

Terug naar Blogs

Upside Down Fire

Upside down fire

 

Vergeet maar wat je geleerd hebt over het maken van vuur, een Upside Down Fire gooit het gangbare concept op zijn kop.

Vrijwel de meeste van ons zijn gewend om een een vuurtje aan steken door te beginnen met het fijne tondel, dan wat droog gras en kleine takjes, daar overheen de duimdikke takken en tot slot de gekloofde stammen. Dit werkt prima als je in de buurt bent en niets anders te doen hebt. Want je moet het vuur natuurlijk regelmatig blijven voorzien van hout om het brandende te houden.

Bij een Upside Down Fire, ook wel 'self feeding fire' genaamd werk je in tegenovergestelde volgorde. Je begint met de dikste stammen op de grond en stapelt laag voor laag met steeds dunner wordende stukken hout als een piramide naar boven toe. Elke nieuwe hout laag komt haaks op de vorige en tussen de stukken hout laat je een beetje ruimte voor voldoende lucht circulatie. Boven op de piramide eindig je met je aanmaakhout en tondel.

Wanneer je nu bovenaan het vuur aansteekt zal je stapel hout, door de warmte en vallende kooltjes, langzaam naar beneden toe afbranden. Afhankelijk van hoe groot je de stapel maakt zal het vuur tot enkele uren blijven branden zonder dat je er aandacht aan hoeft te schenken. Om de brandduur van je Up Side Down Fire te verlengen kan je de ruimte tussen de stukken hout verkleinen en desnoods de kieren dicht smeren met een beetje aarde. Hiermee voorkom je dat kooltjes naar beneden vallen en zal je houtstapel langer blijven branden.

Een Upside down Fire is perfect te gebruiken als b.v. een signaalvuur in noodsituaties, om warm te blijven tijdens extreem koude nachten en met een driepoot of iets dergelijks ook ideaal om op te koken. Als je hardhout gebruikt zoals eiken of beuken eindig je bovendien met een prachtig kolenvuurtje om op te bakken of je vlees op te grillen.

Bekijk de volgende video v.a. 5:09 min voor een mooie uitvoering van deze techniek.

 


 

Gerben GroenenbergGerben Groenenberg facebook   

Eigenaar van Dutchovenshop.nl

 

Dutch ovens zijn eenvoudig maar veelzijdig! En dat is tevens de basis van mijn lievelings-recepten. Geen poespas en culinair geneuzel, maar simpele authentieke gerechten die overal bereid kunnen worden.

 


Terug naar Blogs