Filter

Valhal Dutch Oven

Hoewel koken met de multifunctionele Dutch oven in eigen land ietwat in onbruik is geraakt, geniet het sinds jaar en dag wereldwijde bekendheid. Dit begon in de eerste jaren achtiende eeuw, toen Engelsman Abraham Darby aanschouwde hoe in Nederland met behulp van zandmallen gietijzeren braadpannen werden geproduceerd. Eenmaal terug in Engeland ontwikkelde hij een hiervan afgeleid productieproces, en fabriceerde hij vervolgens pannen die door hem werden afgezet op de Britse eilanden en in Amerika. En nu, drie eeuwen later, wordt dit type pan nog steeds aangeduid met de term Dutch oven. En nu is het de beurt aan de pannen van Valhal Outdoor.

Keuzemogelijkheden

En wat heeft Valhal Outdoor te bieden op het gebied van Dutch ovens? Een aantal fantastische gietijzeren pannen van Deens ontwerp, verkrijgbaar in verschillende vormen en formaten. Neem bijvoorbeeld de negenliteroven, met zijn ovale vorm en platte bodem een vreemde eend in de bijt, maar zonder meer zeer bruikbaar. Deze ongeveer tien kilo wegende Dutch oven met dubbel hengsel is precies wat liefhebbers van geroosterd vlees en zelfgebakken brood zoeken, en is ook nog eens zonder aarzelen in combinatie met houtgestookte ovens te gebruiken. Een maatje groter behoort vanzelfsprekend ook tot de opties, zoals de Valhal Dutch oven van 13,5 liter ons laat zien. Deze solide ronde pan, uitgerust met drie steuntjes, is handig voor gezinnen en andere grote groepen mensen. De grootste Valhal Dutch oven heeft een capaciteit van maar liefst 18 liter, en deze eveneens driepotige gigant is bij uitstek geschikt voor het koken van maaltijden voor de grotere gezelschappen.

Foodproof

De binnenkant van elke Valhal Dutch Oven is door behandeling met een olie op basis van sojabonen voedselbestendig gemaakt. Het is uiteraard wijs om de pannen voorafgaand aan hun ingebruikname in te branden, zoals bij elke nieuwe Dutch oven gangbaar is.