Voedsel drogen voor lekkere outdoormaaltijden

voedsel drogen

 

Bij een bushcraftweek, kampeertocht of survivalexpeditie slaat de stevige trek vaak toe. Dan is het fijn als je zo nu en dan snel en makkelijk een volwaardig maaltje kunt koken. En hoe gaat dat beter dan met gedroogd voedsel? Je kunt instantvoedsel kopen, maar je kunt ook je eigen eten – zelfs complete maaltijden – drogen.

 

De voordelen van gedroogd eten? Het is goedkoop, gevarieerd, lekker, lang houdbaar en licht in gewicht. Bovendien bespaar je jezelf eenmaal op pad veel tijd. Je eten heb je immers al voorbereid! Het enige wat je nog hoeft te doen, is water toevoegen en opwarmen. Je kunt complete maaltijden namelijk in één keer drogen. Bijvoorbeeld je favoriete spaghetti bolognese of rijst met kip en doperwtjes.

Zelf je eten drogen is in de regel gezonder: je hebt namelijk meer controle over wat je binnenkrijgt aan voedingsstoffen, zout enzovoort. Bovendien smaakt het vaak beter. Kant-en-klaarmaaltijden uit de zwerfsportzaak kunnen je na een dag of wat aardig de neus uitkomen. Laat staan na een week of wat. En dan hebben we het nog niet over de kosten.

 

Wil je lichtgewicht op pad, maar wel lekker eten, dan is het zaak veel gedroogd voedsel mee te nemen. Dit weegt ultraweinig, omdat je bij het drogen al het vocht eruit haalt. Het is daarom lichtgewicht bagage geworden, zodat je lekker veel eten kunt meenemen op je kampeertocht of bushcraftexpeditie.

 

Lekker eten van gedroogd voedsel

 

Voedsel drogen is een eeuwenoude techniek die onze voorouders niet voor niets veelvuldig toepasten. Het is de perfecte manier van conserveren. Voor het drogen van eten kun je anno nu het best een droogoven gebruiken, maar in een gewone oven gaat het ook. Droogovens hebben veel lades, en omdat je veel oppervlak nodig hebt, zijn deze het handigst. Hoe groter het droogoppervlak, hoe beter het droogproces. Ook kunnen deze speciale ovens op lagere temperaturen werken, zodat er meer voedingsstoffen behouden blijven.

 

gedraag voedsel voor outdoor eten

 

Een paar goeie tips:

 

  1. Zorg dat er zo min mogelijk vet in het voedsel zit, des te beter is het houdbaar en des te kleiner de kans op bederf. Spoel bijvoorbeeld gebakken kip af onder heet water voor je hem droogt.
  2. Neem olijfolie of een blikje boter mee op pad en voeg vet op het laatst toe, bij de bereiding.
  3. Kook groentes kort voor je ze droogt.
  4. Besprenkel appel, banaan en andere vruchten met citroensap voor het droogproces, anders wordt het fruit donkerbruin.
  5. Maak groente, pasta en stukjes vlees/kip zo klein mogelijk, des te beter droogt het.
  6. Laat gedroogd voedsel eerst afkoelen tot kamertemperatuur voor je het in zakjes doet, anders blijft er veel vocht in zitten door de hittedamp die in het zakje condenseert.
  7. Bereid het voedsel heel hygiënisch, want je wilt het straks misschien lang bewaren. Minder bacteriën = langer houdbaar. Draag daarom plastic handschoenen en bewaar het gedroogde voedsel in zakjes met zo min mogelijk lucht erin.
  8. Heb je kinderen? Die vinden het zelf drogen en verpakken en later het bereiden van zelf gedroogd eten heel avontuurlijk. Betrek hen dus vooral bij de (voor)bereiding! Een kleine waarschuwing: die zelfgemaakte bananenchips is natuurlijk vóór vertrek al op…

 

Waar moet je aan denken als je het hebt over houdbaarheid? Goed gedroogd voedsel is maanden houdbaar. Ideaal toch, als je pas over een tijdje of voor lange tijd op pad gaat? Eventueel kun je het gedroogde voedsel nog vacuüm trekken, dan is het een jaar tot wel jaren houdbaar!

 

Makkelijke maaltijden in de natuur

 

En dan ga je op pad. Vanaf nu gaat het heel makkelijk, zeker als je een van onze skillets (speciale outdoorpannen van gietijzer) gebruikt. Voor het bereiden van gedroogd eten heb je namelijk alleen maar water nodig. Hoeveel? Een vuistregel is dat het voedsel net bedekt moet zijn met water. Dit is meestal precies de hoeveelheid water die je nodig hebt. Voedsel dat is gedroogd, heeft een deel van zijn smaak verloren. Neem daarom ook zout, peper en kruiden mee om het bij de bereiding weer op smaak te brengen. En eventueel olijfolie, om vet toe te voegen dat bij de voorbereiding is verdwenen. Neem voor het gemak ook een speciale outdoor ketel mee om snel water te kunnen koken.

 

Gedroogd eten koken

 

Je kunt je zelf gedroogde voedsel natuurlijk aanvullen met gekocht lichtgewicht eten. Bijvoorbeeld müesli of crüesli voor je ontbijt (neem ook melkpoeder mee, want zuivel drogen is meer iets voor professionals) en gedroogde worst, die je in plakjes kunt snijden en aan je pastamaaltje kunt toevoegen… Varieer en experimenteer vooral volop. We wensen je veel voorpret en smakelijk eten buiten de gebaande paden!

 


 

HarriĂ«tHarriët facebook   

Dutchovenshop.nl blogger

 

Reiziger buiten de gebaande paden, LAW-loper en natuurmens. “Reis niet om simpelweg dingen te zien, maar om ontdekkingen te doen…”