Eten in de natuur is fantastisch, maar het wordt nog leuker als je ook kunt eten vàn de natuur! Zelf je kostje bij elkaar plukken en rapen, dat maakt het oergevoel compleet. Voor een succesvolle oogst moet je eerst weten wat er groeit en bloeit in de verschillende seizoenen.
Bushpicking – wilde planten, vruchten, noten en paddenstoelen
Op pad dus om je eigen eten te oogsten! Verbazend veel doodgewone planten in onze natuur zijn eetbaar. Zoals paardenbloemblad (lekker als sla), brandnetel (soep of thee), zevenblad (te gebruiken als peterselie), weegbree, zuring,klaver…
Ook bessen en vruchten zijn volop in de natuur te vinden: in juni vind je langs bosranden heerlijke frambozen, in juli volgen de mierzoete bosbessen en in augustus is het bramentijd. Ook vlierbessen en vlierbloesem zijn eetbaar – en veelzijdig. Van zowel de bloesem als de bessen kun je sap of siroop maken. Met de bloesem maak je bovendien de lekkerste vlierbloesempannenkoeken.
De herfst is het seizoen van de overvloed. Dé tijd om eten te verzamelen. Walnoten, hazelnoten, tamme kastanjes, beukennootjes: ze liggen voor het oprapen. Ook kun je in deze periode paddenstoelen plukken, zoals weidechampignons en eekhoorntjesbrood.
Outdoor koken met voedsel uit de natuur
Heb je je kostje bij elkaar gescharreld? Combineer dan je geplukte en geraapte voedsel met etenswaren die je hebt meegenomen om je maaltje een ‘wilde’ smaak te geven. Maak bijvoorbeeld in een Dutch Oven een stoofpotje van een bedje spinazie met daarop moten witte vis belegd met plakken brie en bestrooi de spinazie en vis met gepelde beukennootjes. Oké, dat pellen kost even tijd, maar de heerlijke nootachtige smaak van je stoofpot maakt alles goed.
Vlierbloesempannenkoeken smaken buiten extra lekker. Schud de rijpe bloemen van vlierbloesemschermen op een schone doek en voeg een kopje van de bloesem toe aan je pannenkoekenbeslag. Vind je het een heel gedoe, beslag maken in het bos? Maak het dan vast thuis en giet het in een schone lege fles. Dan heb je kant-en-klaar beslag bij de hand, dat je zó in de pan kunt gieten.
Gepofte kastanjes hebben een karakteristieke smaak die helemaal past bij de echte outdoorervaring. Zoek wel tamme en geen wilde kastanjes, want die laatste zijn niet bepaald smakelijk. De tamme herken je aan hun harige zaaddozen en aan het puntje aan elke kastanje – wilde kastanjes zijn juist rond. Kerf met een scherp survivalmes een groot kruis in de tamme kastanjes, zodat ze niet kunnen ontploffen. Leg ze in een grillpan boven je kampvuur tot de schil goed is opengebarsten. Klaar is je superfood uit het bos! Gepofte kastanjes smaken trouwens ook erg lekker als je ze in stukjes toevoegt aan een kipstoofpotje.
Zo kun je eindeloos experimenteren met wat je vindt in de natuur. Laat gewoon je creativiteit de vrije loop…
Tip 1
Wees voorzichtig met het plukken van groen langs akkerranden; de planten kunnen zijn bespoten met landbouwgif. Pluk vruchten als bramen en frambozen zo hoog mogelijk; dan weet je zeker dat ze niet zijn besmet met de vossenlintworm.
Tip 2
Check ook even of je op de plek van je keuze wild mag plukken! Dit kan verschillen per provincie. In beschermde natuurgebieden is het meestal niet toegestaan. Gelukkig worden er op steeds meer plekken in Nederland plukbossen aangelegd. Zeker met kinderen is het erg leuk om eens door zo’n bos te struinen. Waar je ook op pad gaat, pluk niet alles kaal maar respecteer de natuur. Wilde dieren moeten ook nog wat te eten hebben.
Dat gezegd hebbende: eet smakelijk!!
Dutchovenshop.nl blogger
Reiziger buiten de gebaande paden, LAW-loper en natuurmens. “Reis niet om simpelweg dingen te zien, maar om ontdekkingen te doen…”