Je leest het vaak: “Gebruik geen zeep bij je gietijzeren pan!” Maar je komt ook vaak genoeg tegen dat het geen schade veroorzaakt. Dutchovenshop heeft uitgezocht wat waar en niet waar is, zodat jij met een gerust hart het beste voor je eigen gietijzeren pannen kan zorgen!
Gietijzer fabrikanten raden het gebruik van zeep af
Menig gietijzer fabrikant, zoals Petromax, heeft in de handleiding bij hun producten staan dat je de pannen niet zeep mag afwassen. De seasoning laag is vettig en zeep helpt om het vet te verwijderen. Voor het behoud van de beschermlaag raden wij daarom aan het advies van de fabrikanten aan te houden.
Echter gaat de pan niet gelijk kapot van een druppel zeep. Soms, 1 à 2 keer per jaar, is het goed om de pan even extra te reinigen en daarbij een druppel milde zeep te gebruiken.
Kan je met zeep een gietijzeren pan schoonmaken?
Ja, je kunt een kleine hoeveelheid milde zeep gebruiken om je gietijzeren pan schoon te maken, vooral als de pan goed gekruid is. Moderne seasonings zijn bestand tegen zeep omdat ze polymeren bevatten die niet afgebroken worden door milde reinigingsmiddelen. Vermijd echter agressieve schoonmaakmiddelen of overmatig gebruik van zeep.
Breekt zeep de seasoning af?
Traditioneel werd gedacht dat zeep de kruidenlaag van een gietijzeren pan vernietigt, maar dat is een mythe. Een goed opgebouwde kruidenlaag is eigenlijk een duurzame coating van polymeer die bestand is tegen een beetje zeep. Intensief schrobben,schurende middelen of lang in de zeep laten staan zullen de laag echter wel beschadigen.
Trekt de smaak van zeep in het gietijzer?
Helaas hebben we hier nog geen eenduidig antwoord. Gietijzer is een poreus materiaal, hierdoor kan de olie in het materiaal trekken. Het gebruik van een agressieve zeep kan ervoor zorgen dat er residu in de poriën achterblijft waardoor er een lichte smaakverandering is waar te nemen. Echter zal dit bij een milde zeep niet gebeuren.
Hoe vaak kan ik zeep gebruiken op mijn gietijzeren pan?
Je kunt af en toe zeep gebruiken, vooral als de pan erg vet is of ruikt naar wat je hebt gekookt. Als je de pan regelmatig gebruikt en onderhoudt, is water en een borstel meestal wel al voldoende. Maak de pan goed droog na het schoonmaken.
Wat doe ik als de seasoning toch beschadigd is?
Als de seasoning beschadigd raakt, kun je deze opnieuw opbouwen door de gietijzeren pan in te branden. Alle informatie vind je in onze productcategorie gietijzer inbranden.
Is er een alternatief voor zeep?
Ja, alternatieven voor het schoonmaken van een gietijzeren pan met zeep zijn:
- Een mengsel van grof zout en een klein beetje water om vet en voedselresten te verwijderen. Dit werkt dan als een soort scrub.
- Een speciaal ontworpen gietijzeren schraper, de chain mail scrubber. Deze zijn er in verschillende varianten.
- Gebruik alleen heet water en een schuurborstel om het schoonmaken te voltooien.
Hoe voorkom ik roest na het gebruik van zeep?
Zorg ervoor dat je de pan volledig droogt na het schoonmaken. Zet hem op laag vuur om restvocht te verdampen en wrijf een dunne laag olie over de pan om roest te voorkomen. Hier vind je meer over het inbranden van een gietijzeren pan.
Kan mijn gietijzeren Dutch Oven in de vaatwasser?
Het gebruik van agressieve afwasmiddelen of vaatwastabletten wordt afgeraden, omdat deze de seasoning kunnen aantasten en resten kunnen achterlaten. Ook de lange droogtijd in de vaatwasser in niet aan te raden vanwege roestvorming. Met deze producten kun je gietijzer schoonmaken.
Als je gietijzeren pan goed onderhouden wordt, blijft hij een leven lang meegaan, zelfs als je af en toe zeep gebruikt!