Zonsondergang ovengroenten met chorizo

Tijdelijke boodschap

Terug naar Blogs

Zonsondergang ovengroenten met chorizo

Wist je dat buitenshuis koken ontzettend gezond en lekker kan zijn? Met een Dutch Oven ben je in staat om zonder gedoe een geweldige maaltijd op de (camping)tafel te zetten. Veel mensen kiezen voor eenvoud wanneer ze zelf koken op vakantie. Helaas bestaat die eenvoud vaak uit minder gezonde recepten zoals hamburgers, frieten of spaghetti met alleen saus. Dat kan anders! Wij hebben een recept voor je dat barstensvol vitaminen, mineralen en vezels zit en ook nog eens ongelooflijk lekker smaakt. En, ook niet onbelangrijk: je hoeft geen uren in de figuurlijke keuken te staan. Laat de Dutch Oven het werk maar doen en geniet ondertussen zelf van een goed boek of een potje badminton. 

Het recept van deze week heet ‘Zonsondergang ovengroenten met chorizo’. Zonsondergang slaat op de kleur van het gerecht: veel oranje, rood en paars tinten die zorgen voor de looks (en smaak!) van een culinair hoogstandje op je bord. Met dit gerecht geef je je lichaam een lekker gezonde boost. Het recept is speciaal samengesteld met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn, ook buiten Albert Heijn om. Veel ingrediënten kun je makkelijk vervangen wanneer je ze niet tot je beschikking hebt. Without further ado:

De ingredienten voor vier personen
chorizo worst
twee grote zoete aardappelen
een rode of gele paprika
een halve pompoen
250 gram gekookte bieten
150 gram wortels
venkel
een rode ui
een teen knoflook
olijfolie
potje rode pesto (of tapenade)
crème fraîche (of yoghurt)
kruiden die voor handen zijn

1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
2. Snijd de zoete aardappelen in friet-vormige stukken. Leg deze op het rooster of bakplaat en besprenkel licht met olijfolie. Gaar in de Dutch oven voor 30 minuten.
3. Snijd ondertussen de chorizo. Snij deze in blokjes: niet te dun, want dan wordt de worst droog in de oven.
4. Snijd de pompoen in blokjes. Verwijder de schil, de zaden en de binnenkant (de draden). Het formaat van een dobbelsteen is ideaal om de stukjes goed te kunnen garen.
5. De paprika mag in mooie reepjes.
6. Indien je de rode bieden ongekookt hebt gekocht, dien je deze eerst te koken. Snijd de bieten vervolgens in schijfjes van een halve centimeter. 
7. Snijd de wortels in dunne schijfjes.
8. Snijd de venkel in kleine stukjes.
9. Snijd de ui in ringen en halveer deze.
10. Snijd de knoflook in kleine blokjes.
11. Voeg de chorizo en groenten toe aan de aardappelen in de oven. Goed husselen en bestrooien met een rijkelijke hoeveelheid olijfolie en kruiden. Peper, zout en oregano doen het goed in dit recept bijvoorbeeld.
12. Rooster nog eens 25 minuten (op 190 graden). Hussel het gerecht halverwege de baktijd nog eens.
13. Mix de rode pesto met de crème fraîche naar eigen smaak. Serveer deze bij het ovengerecht.

Voor een vegetarische variant kan je de chorizo weglaten. Om de sterke smaak te vervangen voeg je meer ui en kruiden toe. 

Heb je een flinke wandeltocht of mountainbike sessie achter de rug en ben je op zoek naar wat meer koolhydraten? Kook dan wat quinoa of rijst en schep dit bij de groenten op je bord. De smaak sluit goed aan!

Het zijn een hele hoop groenten, dus het kan zijn dat je wat overhoudt ondanks de heerlijke smaak. In de koelkast of zeer koele buitenlucht kan je het gerecht nog twee dagen goed houden, dus wellicht heb je ook alvast je lunch voorbereid. 

Eet smakelijk!

Terug naar Blogs