Dutch Oven Kopen

Dutch oven kopen


Wil je een Dutch oven kopen, let er dan goed wat je aanschaft. Een goede Dutch oven heeft een dikke wand en een platte bodem die zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. De oppervlakte van het gietijzer moet egaal zijn zonder onregelmatigheden. Die kunnen er namelijk voor zorgen dat je eten sneller aanbrand of de pan zelfs gaat barsten. De drie pootjes zorgen ervoor dat de pan stabiel staat op een onregelmatige ondergrond en bieden de mogelijkheid om houtskool of briketten onder de pan te leggen. Let er op dat de pootjes dik genoeg zijn. Gietijzer kan breken en dunne pootjes zijn extra kwetsbaar.


Wil jij een Dutch Oven kopen, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. De verschillende merken hanteren natuurlijk allemaal verschillende prijzen. Bedenk vooraf goed wat je wil en kies niet alleen op prijs, maar vooral op functionaliteit. Andere kenmerken waar je op kunt letten bij de aanschaf zijn:


Met of zonder pootjes


Een Dutch Oven op pootjes kost meer ruimte in je bagage, maar is veel gemakkelijker in gebruik. Je kunt de kolen er gemakkelijker onder leggen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de pan omvalt. Een pan met een platte bodem moet je goed op stenen balanceren, of aan boven het vuur hangen.


Gietijzer of aluminium


Van origine zijn de Dutch Ovens van gietijzer gemaakt. De voordelen van gietijzer ten opzichte van aluminium, is dat de gietijzeren variant de hitte veel beter verdeeld, in vergelijking met de nieuwere variant. Ook houdt hij zijn warmte beter vast. Bovendien prefereren de meeste gebruikers de smaak van een gietijzeren pan boven die van een aluminium pan. De meest voorkomende reden waarom iemand toch voor aluminium kiest, is het gewicht. Aluminium weegt al snel een derde minder dan gietijzer. En dat kan een groot verschil maken op reis. Belangrijk is dat de wand van de pan overal even dik is.


De deksel


De deksel van de Dutch oven bevat altijd en handgreep en een opstaande rand. Door door hete kolen of briketten op de deksel te plaatsen verander je deze gietijzeren pan echt in een oven. De deksel zorgt ervoor dat warmte in de pan en de temperatuur constant blijft. Dankzij de rand blijft het houtskool op de Dutch oven liggen en valt het niet in je eten als je even onder de deksel gluurt. Met een paar bbq handschoenen of lid lifter kan je de deksel tijdens het koken makkelijk van de pan halen. De deksel moet goed aansluiten op de pan en niet te veel wiebelen. Al een deksel te veel kiert gaat er te veel warmte verloren waardoor je kooktijd flink kan toenemen.


Het hengsel


Met het hengsel kan je de Dutch oven aan een driepoot hangen en het makkelijk verplaatsen. Het hengsel moet van stevig draad zijn gemaakt en het liefs een knik hebben zodat je pan in het midden blijft hangen wanneer je in de pan roert of er per ongeluk tegenaan stoot. Kijk er ook goed naar hoe het draad aan de Dutch oven is bevestigt. Bij sommige (goedkopere) merken is het draad aan dezelfde zijde van het oog, dat aan de pan zit, bevestigd. Resultaat is een pan die altijd scheef boven het vuur hangt.


Wat heb je nodig?


Koken in een Dutch Oven is geen wetenschap maar een kunst. Of je nu kookt boven een kampvuur, met houtskool of briketten. Geen maaltijd is hetzelfde omdat je te maken hebt met wisselende buitentemperaturen, wind, onregelmatige vlammen en zelfs verschillende houtsoorten. En dan hebben het nog niet eens over de verschillende maten Dutch ovens en de verschillende ingrediënten en porties.


Het succes van je gerechten wordt mede bepaald door je kennis en ervaring. En wanneer het aankomt op brood bakken in een Dutch oven is dat nog meer het geval. Gelukkig helpt Dutchovenshop.nl je op weg bij de eerste stappen.


Welke maat Dutch oven?


Dutch ovens zijn verkrijgbaar in verschillende maten en die worden door verschillende fabrikanten verschillend weergegeven. Amerikaanse fabrikanten gebruiken vaak maten als inch en qt terwijl Europese fabrikanten vaak liters aan houden. De meeste gebruikte maat voor Dutch oven is qt, deze zullen wij dan ook voornamelijk op onze website gebruiken. Heb je een Dutch oven die in een andere maat wordt weergegeven? Bekijk dan onze maattabel om te zien hoeveel qt jouw Dutch oven is


  • 3 qt Dutch oven = 2-3 personen
  • 6 qt Dutch oven = 4-8 personen
  • 9 qt Dutch oven = 8-14 personen
  • 12 qt Dutch oven = 14-20 personen
  • 18 qt Dutch oven = meer dan 20 personen


De 6 qt en 9 qt Dutch ovens zijn de meest gebruikelijke maten.


Met of zonder pootjes?


Dutch ovens zijn verkrijgbaar met en zonder pootjes. De drie pootjes zijn zo ontworpen dat de Dutch oven stabiel in de glooiende kolen kan staan. Ook kan je dankzij de pootjes briketten onder de pan leggen en komt er voldoende zuurstof onder. Zoek je een Dutch oven voor thuis of wil je koken op een kachel is een Dutch oven zonder pootjes een goede keus.