Brood bakken in een broodpan

brood bakken in een broodpan

Brood bakken in een broodpan is leuk werk en de ingrediënten zijn lang houdbaar, dus je hoeft er niet steeds de deur voor uit. Dat kan in sommige tijden heel handig zijn. En het resultaat: dat is onweerstaanbaar. Alleen de geur van vers gebakken brood al! Om over de smaak en dat knapperige korstje nog maar niet te spreken.

Volkorenbrood, Turks brood, mueslibollen of rozijnenbrood – met wat basisvoorraad, een zwik recepten en je eigen creativiteit kun je eindeloos variëren. Brood bakken is een heel ontspannende back to basics activiteit. Wat je nodig hebt: zelfrijzende bloem (of bloem en gist), water, olie en zout. Dat is alles. En eventueel suiker, als je graag zoete broodjes bakt. Zoals gezegd hoef je er de deur dus niet voor uit, maar ook als je buitenshuis bent is het een uitkomst als je zelf brood kunt maken.

Buiten brood maken

Met de Petromax Broodpan kun je letterlijk overal je eigen brood bakken! Niet alleen in je keuken of in de tuin, maar ook op kampeervakantie of tijdens een picknick. Zo heb je zelfs in de meest afgelegen natuur altijd de beschikking over vers brood. En reken maar dat dat smaakt als je de hele dag in de buitenlucht verblijft! Neem voor het kneden van het deeg een kom mee, of anders een stuk zeildoek (lekker plat en licht in gewicht), dat bewijst echt zijn dienst. Heb je dat alles niet bij je, maar wil je wel graag deeg zonder dennennaalden, dan is bijvoorbeeld een tarp ook heel geschikt om deeg op te kneden. Je wast het later met wat warm water heel eenvoudig weer schoon.

buiten brood maken

Leg het deeg in de met olie ingevette broodpan en hang deze boven een houtvuur of leg hem op de kolen van je barbecue. Door bovenop ook wat kooltjes of briketten te leggen, wordt de warmte gelijkmatig verdeeld, dankzij het goed geleidende gietijzer. Heb je de smaak eenmaal te pakken, wissel dan lekker af: bananenbrood, suikerbrood, notenbrood, gehaktbrood… Binnen de kortste keren kan niemand meer zonder die pan.

Stevig broodmaal voor outdoor sportievelingen

Ga je op een lange wandeling? Neem dan je versgebakken brood mee, samen met een zakmes en een paar voedzame toppings zoals tonijn, kaas of hardgekookte eieren. Daarmee heb je een lekkere en stevige lunch op zak. Na een aangename pauze op een plek met mooi uitzicht kun je weer uren struinen.

brood uit de broodpan

Wist je dat:

  1. Brood bakken op grote hoogte een uitdaging kan zijn? Boven de 2000 meter rijst deeg nauwelijks door de ijle lucht, waardoor je brood in de pan een platte plak blijft. Maar geen zorgen, ook ongerezen broden kunnen heerlijk zijn – denk aan matzes of roggebrood!
  2. Wist je dat je in onze Petromax broodpan ook heerlijke cakes en zelfs ovenschotels kunt bereiden? Een veelzijdig outdoormaatje dus!

Handige tips voor het brood bakken

Zelf brood bakken is niet moeilijk, maar een paar slimme trucs helpen je op weg. Laat het deeg altijd goed rijzen – haastige spoed is zelden goed. Zorg ervoor dat je pan goed is voorverwarmd en ingevet, zodat je brood niet blijft plakken. Bak je boven open vuur? Da n kan het handig zijn om wat kooltjes op de deksel van de pan te leggen voor een gelijkmatige garing.

Gebruik bij voorkeur lauwwarm water om het gist goed te activeren en kneed het deeg minimaal 10 minuten voor een lekker luchtig resultaat. Wil je een extra knapperige korst? Zet dan een klein bakje water in de oven of voeg een paar druppels water toe aan de hete pan voordat je het deksel sluit. Experimenteer en geniet van de heerlijke geur en smaak van je eigen verse brood!

 

 

HarriëtHarriët facebook   

Dutchovenshop.nl blogger

Reiziger buiten de gebaande paden, LAW-loper en natuurmens. “Reis niet om simpelweg dingen te zien, maar om ontdekkingen te doen…”