Pizza bakken in een skillet

Tijdelijke boodschap

Terug naar Blogs

Pizza bakken in een skillet

pizza bakken in een skillet

 

Pizza uit een gietijzeren skillet – heb je die eenmaal geproefd, dan maak je hem nooit meer op een andere manier! De smaak is subliem en heel karakteristiek. En de bereiding: die is snel en makkelijk, als je het deeg eenmaal hebt gemaakt (of gekocht). Binnen een half uur kun je smullen.

 

Dit jaar ben je misschien wat minder ver van huis dan anders. Maar waar je ook bivakkeert, overal waar je vuur mag maken bak je in een handomdraai een superpizza!

 

Ben je op pad en ver van de bewoonde wereld, dan is het goed om te weten dat je de ingrediënten voor je skilletpizza heel makkelijk kunt meenemen en ook prima zonder koeling kunt bewaren. Daarover zo meer. Ben je gewoon thuis, kies dan de tuin als decor voor je eigen pizzeria en bak je pizza op kolen of vuur. Nodig de buren met een gerust hart uit.

 

Het lekkerste van een pizza uit een gietijzeren skillet is de korst: die wordt heerlijk crunchy, zonder uit te drogen. Dat komt door de eigenschappen van gietijzer: het geleidt goed, wordt gloeiend heet en verdeelt de warmte heel gelijkmatig. Het resultaat: een perfecte knisperende pizzakorst.

 

De ingrediënten voor een skillet pizza

 

Neem als je op reis bent ingrediënten mee voor meerdere pizza’s. Dan kun je op verschillende dagen je skilletpizza bakken. Zeker niet eentonig, want hij smaakt naar meer…

 

Voor het deeg heb je nodig:

 

  • Bloem
  • Gist
  • Zout
  • Water
  • Olijfolie

 

Op internet vind je tal van recepten voor het maken van pizzadeeg. De verschillen zijn groot; zo moeten sommige versies 1 uur rijzen en andere wel 5 uur. Kies daarom het recept uit dat jou het beste lijkt. In plaats van zelfgemaakt deeg kun je ook kiezen voor kant-en-klaar pizzadeeg; ook hier maak je heerlijke skilletpizza’s mee.

 

Voor de topping: 

  • Een potje pizzasaus (maar pastasaus doet het ook goed)

 

pizza bakken in een skillet tomatensaus

 

Varieer verder naar hartenlust met ingrediënten die jij lekker vindt als topping.

 

Toppings die je mee kunt nemen als je midden in de natuur verblijft:

  • Tonijn, ansjovis of zalm in blik
  • Tomatenblokjes in blik
  • Spinazie in pot of blik
  • Champignons in pot of blik
  • Artisjokharten in pot
  • Olijven in pot
  • Droge worst (kan buiten de koeling worden bewaard)
  • Parmezaanse kaas (kan buiten de koeling worden bewaard)

 

Mozzarella moet worden gekoeld en is daarom niet geschikt als je dagen onderweg bent. Maar een stuk Parmezaanse kaas kun je prima een dag of wat buiten de koeling meenemen. Je raspt hem ter plekke over je pizza of je snijdt met een zakmes schaafsels van de kaas.

 

Pizza op gietijzer – de werkwijze

 

Heb je het deeg eenmaal bereid en is het goed gerezen, verhit dan je skillet voor op gloeiende kolen of boven vuur. Onthoud: hoe kleiner de pan, hoe dikker de korst. Het is net waar je van houdt. Haal de pan van het vuur en vet hem in met olie. Spreid dan het deeg gelijkmatig over de bodem. Brand je vingers niet! Zet de pan weer op het vuur, tot het deeg blazen vertoont; dan haal je de pan van de warmtebron. Sprenkel wat olie over het deeg en breng daaroverheen een dunne laag tomatensaus aan. Beleg de pizza dan met toppings naar keuze. Je zet de skillet opnieuw op het vuur en 10-13 minuten later, als de kaas bubbelt en de korst goudbruin is, is je unieke skilletpizza klaar.

 

Met onze handige flexibele spatel haal je de pizza makkelijk uit je skillet. Snijd hem in punten: buon appetito!

 

Ben je eenmaal een fan van de skilletpizza, dan kun je hem natuurlijk elke week maken – gewoon thuis, in een skillet in je eigen oven of op het fornuis!

 


 

HarriëtHarriët facebook   

Dutchovenshop.nl blogger

 

Reiziger buiten de gebaande paden, LAW-loper en natuurmens. “Reis niet om simpelweg dingen te zien, maar om ontdekkingen te doen…”

 


Terug naar Blogs